VELIKA BRITANIJA

Šta oksfordska vakcina radi organizmu i zašto se u njoj nalazi virus šimpanze, a ne ljudski?

Vlada Velike Britanije je naručila 100 miliona doza ove vakcine koju proizvodi kompanija „AstraZeneka“, što će biti dovoljno da se vakciniše 50 miliona ljudi

Vakcina odobrena. Ilustracija

A. Ka. / BBC

30.12.2020

Vakcina koja je razvijana na Univerzitetu Oksford dobila je "zeleno svetlo" za primjenu u Velikoj Britaniji, čime će imunizacija u toj zemlji dobiti na intenzitetu. 

Vlada Velike Britanije je naručila 100 miliona doza ove vakcine koju proizvodi kompanija „AstraZeneka“, što će biti dovoljno da se vakciniše 50 miliona ljudi, prenosi BBC. Odobrenje koje je izdala zdravstvena regulatorna agencija praktično znači da je vakcina i bezbjedna i efikasna.


Testirani prvi dobrovoljci

Ova vakcina je dizajnirana u prvim mjesecima ove godine. Prvi dobrovoljci su testirani još u aprilu i od tada je obavljano opsežno kliničko testiranje u kojem je učestvovalo više hiljada ljudi. 

Efikasnost Oksfordske vakcine koju je proizvela „AstraZeneka“, a danas odobrili britanski regulatori, može biti i do 80 posto, u slučajevima kada je razmak između dobijanja dvije potrebne doze veći i do tri mjeseca, što preporučuju britanski stručnjaci.

Analiza bezbjednosti potiče iz baze podataka 24.000 dobrovoljaca koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici od aprila. Do sada nisu utvrđeni ozbiljnije nus-pojave povezane sa vakcinom, ističu naučnici. Još uvek nisu objavljeni detalji o blagim neželjenim efektima, poput bola u ruci ili umora.

Starije osobe su najviše izložene riziku od COVIDA, pa su naučnici prvenstveno željeli da vide dobar odgovor organizma kod starijih dobrovoljaca. Veliki je izazov da vakcina bude efikasna kod starijih ljudi budući da imuni sistem s godinama slabi, ali podaci Oksforda ukazuju na to da postoji "sličan odgovor" kod starijih, baš kao i kod mlađih.

U srži vakcine Oksford/AstraZeneca je virus koji uzrokuje prehladu kod šimpanzi. Virus šimpanze je modifikovan tako da se ne može razmnožavati i uzrokovati bolest. Ipak, u njega je ubačen protein koronavirusa u obliku šiljka koji SARS-CoV-2 koristi da bi prodro u naše ćelije.

Snažan imunološki odgovor

Kada se vakcina ubrizga, virus šimpanze isporučuje gen za koronavirus ljudskim ćelijama koje počinju da izbacuju klas proteina. Otkriva ih imuni sistem koji proizvodi antitela i druge odgovore koji mogu napasti pravi koronavirus ukoliko se osoba zarazi u budućnosti.  

Oksford se odlučio za ovaj virus jer ima potencijal da generiše snažan imunološki odgovor i, s obzirom na to da ne može da se širi među ljudima, trebalo bi da bude siguran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.