THE ECONOMIST

"Pfizerova" i "BioNTechova" vakcina je početak kraja pandemije

Mnoge će se vlade nadati vakcini koja se može držati na nečem bližem sobnoj temperaturi i koje zahtijeva samo jednu dozu

Ovo je nevjerojatan rezultat za vakcinu prve generacije. afp

Fu. M.

10.11.2020

Tokom godinu dana izolacije i straha, svijet se nadao boljim vremenima. Nadao se boljim tretmanima za Covid-19, bržem testiranju i boljem razumijevanju kako SARS-CoV-2 stvara haos na ljudsko tijelo.

Sada se ipak čini i da se vakcina protiv koronavirusa nadzire.

Devetog novembra "Pfizer" i "BioNTech", dvije farmaceutske frirme, objavile su da je vakcina na kojem sarađuju više od 90 posto učinkovita u prevenciji simptomatskih slučajeva covid-19. Ovo je nevjerojatan rezultat za vakcinu prve generacije. Mnogi se nisu usudili nadati učinkovitosti nečega preko 70 posto, navodi "Economist".

- Vijest je rezultirala skokom dionica "Pfizera" za 15 posto i znatno manjih "BioNTech-a" za 24 posto kada se otvorila američka berza dionica. Široko uvjerenje da bi vakcina mogla vratiti život u nešto poput normalnog potaknulo je S&P 500 za 3,6 posto, naravno na rekordno visoku razinu. Porasle su dionice u aviokompanijama i bankama.

Ričafrd Hatčet (Richard Hatchett), čelnik CEPI-a, zaklade koja financira istraživanje vakcine protiv kofronavifrusa, rekao je da su rezultati "izuzetno pozitivni i ohrabrujući". Dodao je da povećavaju vjerojatnost da će i mnoga druga vakcina koja slijede također biti uspješna.

Tri pitanja

To je važno, jer sama covid vakcina neće biti dovoljna, ne samo zato što se vakcina "Pfizer-BioNTech" s oznakom BNT162b2 mora održavati ultrahladnim, a globalna distribucija bit će teška.

Također su potrebna dva uboda, u razmaku od tri sedmice. Mnoge će se vlade nadati vakcini koja se može držati na nečem bližem sobnoj temperaturi i koje zahtijeva samo jednu dozu.

Ostaju tri važna pitanja o vakcini. Jedna je u kojoj mjeri djeluje kod starijih osoba, jedne od grupa najosjetljivijih na Covid-19, a koja možda i ne reagira. Druga je stvar sprječava li zaraznost (ostaje moguće da bi vakcina mogla spriječiti nekoga da dobije simptome Covid-19, ali ne i proširiti ga na druge).

A njegova dugoročna učinkovitost potpuno je nepoznata.

Druge vakcine

Bez obzira na to, malo je sumnje da su nalazi izuzetno pozitivni. Štoviše, "Pfizer" kaže da se u pokusima u toku nisu pojavile ozbiljne sigurnosne zabrinutosti, iako se prikupljaju daljnji podaci o učinkovitosti.

Vijesti o još dvije vakcine, iz "AstraZenece", još jedne velike farmaceutske firme, s timom sa Univefrziteta Oxford, i Moderne, američke biotehnološke firme, očekuju se i sljedećih sedmica. Već je poznato da vakcina AstraZeneca-Oxford potiče dobar imunološki odgovor kod starijih osoba. Čak i ako Pfizerova vakcina ne ide tako dobro u ovoj grupi, stoga postoje velike šanse da će drugi obaviti ovaj posao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.