IRAN

Ruhani najavio nove restriktivne mjere na neodređeni period

Predsjednik Irana u posljednjim se mjesecima opirao vraćanju potpunog lockdowna

Ruhani: Moramo još živjeti s tim neželjenim gostom. Agencije

A. Č. / Fena

14.11.2020

Iran planira ući u novu fazu strogih i vremenski neograničenih restrikcija širom zemlje, u pokušaju da stavi pod kontrolu dramatičan rast novih zaraza koronavirusom.

- Te restrikcije stupit će na snagu 21. novembra i neophodne su kako bi se spasili životi - izjavio je iranski predsjednik Hasan Ruhani (Hassan Rouhani) u televizijskom obraćanju. 

Restrikcije u javnom životu nastavit će se na neodređeni period dok se broj novih slučajeva zaraze virusom i preminulih u epidemiji ne smanji, dodao je on.

- Ljudi moraju prihvatiti gorku činjenicu da će ovaj problem ostati s nama još dugo vremena i da moramo još živjeti s tim neželjenim gostom – izjavio je Ruhani. 

Detalje novih restrikcija, uključujući i to koji će ekonomski sektori biti pogođeni i da li će također biti uveden policijski sat, objavit će iranski tim za borbu protiv koronavirusa prije 21. novembra, saopćio je Ruhani.

Predsjednik Irana u posljednjim se mjesecima opirao vraćanju potpunog lockdowna kakav je uveden ranije u ovoj godini, pozivajući se na moguće ekonomske posljedice. Dramatičan rast broja novih slučajeva očigledno je, ipak, prinudio vladu da djeluje.

Broj preminulih od pandemije u Iranu trenutno iznosi više od 40.000 ljudi, dok je ukupan broj potvrđenih zaraza koronavirusom blizu 470.000. Limitirani kapaciteti testiranja znače, ipak, da bi broj zaraženih mogao biti i dvostruko viši, prenosi dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.