PROJEKTI

Javni prostori širom Evrope dobit će na poklon živopisna igrališta za djecu

Nova serija instalacija, djelo 100 Architects studija pružit će djeci prijeko potreban prostor za igru i druženje

Z. K.

20.11.2020

Donijet će bolje raspoloženje gradovima širom Evrope. Agencija

Po svemu sudeći saga oko koronavirusa se nastavlja i sve su šanse da ćemo sa socijalnom distancom nastaviti i u novoj 2021. godini. To bi značilo što više vremena na otvorenom i što manje okupljanja u zatvorenim prostorijama. U tom pogledu javni prostori širom Evrope dobit će na poklon živopisna igrališta.

Nova serija instalacija, djelo 100 Architects studija pružit će djeci prijeko potreban prostor za igru i druženje, ali i ne samo to, ona će donijeti i bolje raspoloženje gradovima širom Evrope.

Nisu u pitanju klasična dečija igrališta, već urbane umjetničke instalacije koje su ujedno vrlo funkcionalni prostori, svaki ponaosob dizajniran i prolagođen okruženju u kom se nalazi, sa osvrtom na njegov pejzaž i arhitekturu. Igrališta vidljiva iz daleka, ne pokušavaju da se stope sa svojim okruženjem, već naprotiv pozvaju djecu da dođu i dobro se zabave. Svaka instalacija ima zidove za penjanje, terene za sport, klupe, ljuljaške i druge zanimljivisti za djecu.

Cilj igrališta je podstaknuti djecu na socijalnu interakciju, pozivajući ih da skaču, penju se, provlače se i istražuju svoje mogućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.