KORONAVIRUS

Evropska komisija osigurala ugovor o nabavci vakcina "Moderne"

Kada se dokaže da je vakcina „Moderne“ sigurna i efikasna, svaka država članica EU primit će je istovremeno u skladu s obimom stanovništva, kazala je Von der Lejen

G. M. / Fena

Oglasila se Von der Lejen

Foto: Fena


Evropska komisija u srijedu će potpisati ugovor s američkom farmaceutskom kompanijom „Moderna“ za nabavku do 160 miliona doza njene vakcine za koronavirus, saopćila je predsjednica komisije Ursula von der Lejen (Leyen).

- Svi mi znamo da je ovo sigurna i efikasna vakcina koja će pružiti trajno, održivo rješenje za ovu pandemiju - kazala je Von der Lejen u video izjavi iz Brisela u utorak u kojoj je objavila finaliziranje ugovora.

„Moderna“ je izvjestila da početne analize ukazuju da je njena vakcina protiv koronavirisa 94,5 posto efikasna - druga farmaceutska grupacija koja je objavila pozitivne rezultate velikih kliničkih proba, nakon što je to učinio udruženi poduhvat „Pfizer/BioNTech Venture“.

Kada se dokaže da je vakcina „Moderne“ sigurna i efikasna, svaka država članica EU primit će je istovremeno u skladu s obimom stanovništva, kazala je Von der Lejen.

To je šesti ugovor koji je izvršni organ Evropske unije, koji pregovara u ime 27 država članica bloka, osigurao s proizvođačima vakcina, prenosi dpa.

Više o temi Evropska komisija

NA VRH

Podijeli članak na