PANDEMIJA

Njujork otvara škole samo pola mjeseca nakon što ih je zatvorio, roditelji zbunjeni

Bil de Blazio je najavio da će srednje škole ostati zatvorene, ali da će gradska vlast revidirati odluke koje su primorale osnovce da napuste škole

Fu. M.

Najavljeno ponovno otvaranje škola

Foto: agencije


Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio (Bill de Blasio) najavio da će ponovo otvoriti osnovne škole, zbog čega se suočava sa kritikama da više brine o restoranima i barovima nego o djeci, pošto ih je prije samo pola mejseca vratio kućama.

Bil de Blazio je najavio da će srednje škole ostati zatvorene, ali da će gradska vlast revidirati odluke koje su primorale osnovce da napuste škole, što, kako smatra, značajno šteti njihovom obrazovanju i mentalnom zdravlju, prenosi RTS.

Školski sistem će ponovo omogućiti roditeljima da pet dana u sedmici šalju djecu u školu, čime će biti okončan takozvani hibridni sistem školovanja. Planirano je da se učenici vrate u škole od 7. decembra.

- Šta god se bude dešavalo, želimo da ovo bude plan za dalje. Znamo ono što ljetos nismo znali, sada imamo iskustva sa virusom - rekao je De Blazio na konferenciji za novinare.

Mnogi roditelji su bili zabrinuti kada su škole ponovo zatvorene, ali je i gradonačelnikova iznenadna promjena plana također naišla na kritike, pošto mnogima nije jasno šta se to promijenilo za samo pola mjeseca i zašto je uopće odlučeno da škole budu zatvorene, ako se sada ponovo otvaraju.

Više o:

Njujork Koronavirus
NA VRH

Podijeli članak na