KOLORADO

Katolička crkva platila 7,3 miliona dolara žrtvama seksualnog nasilja

Prošle godine otkriveno 46 novih slučajeva zlostavljanja i još devet svećenika prijestupnika

Nagodbu je, nakon 22-mjesečne istrage, najavio državni tužilac. Agencije

Fu. M.

2.12.2020

Katolička crkva isplatila je 7,3 miliona dolara za više od 70 osoba koje su tokom mladosti seksualno zlostavljali svećenici u župama Kolorada, podmirujući zahtjeve koji sežu više od dva desetljeća, saopćile su vlasti danas.

Nagodbu je, nakon 22-mjesečne istrage, najavio državni tužilac u Koloradu. Prošle godine otkriveno 46 novih slučajeva zlostavljanja i još devet svećenika prijestupnika, prenosi Index.

Jedan od svećenika bio je i pokojni monsinjor Šarl Vudrih (Charles Woodrich), koji je na nacionalnom nivou bio poznat po svojoj pomoći beskućnicima iz Denvera.

Osim rada sa siromašnima on je bio i urednik Denverovih nadbiskupijskih novina i često je javno istupao u ime crkve prije svoje smrti 1991. Optužen je za seksualno zlostavljanje tri tinejdžera.

U pregledu događanja u sve tri biskupije u Koloradu, još do 1950-ih, državno tužilaštvo  dokumentiralo je ukupno 212 slučajeva zlostavljanja u kojima su sudjelovala 52 duhovnika. Navode i da je 71 žrtva primila gotovinske isplate te da nakon 1999. nisu utvrđeni vjerodostojni slučajevi zlostavljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.