PANDEMIJA

Preporuke Evropske komisije za borbu protiv koronavirusa

Komisija u svojim preporukama ističe da su fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključni tokom zimskih mjeseci

A.F.

Komisija poziva zemlje članice da pripreme strategiju za vakcinisanje

Foto: ARHIV


Evropska komisija je objavila preporuke zemljama članicama za borbu tokom zimskih mjeseci protiv pandemije covida-19, bolesti od koje svakih 17 minuta jedna osoba u Evropi izgubi život, poručivši da spašavanje života mora biti ispred proslava.

Komisija je objavila strategiju za održivo upravljanje pandemijom tokom zime kada je povećan rizik zaraze koronavirusom zbog, između ostaloga, okupljanja u zatvorenim prostorima. 

- Svakih 17 minuta jedna osoba u Evropi izgubi život zbog covida-19 -  izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Ona je upozorila na opasnost koju sa sobom nose božićni i novogodišnji praznici.

- Ne možemo ugroziti napore koje smo svi poduzeli posljednjih tjedana i mjeseci. Ove godine spašavanje života mora biti ispred proslava -  rekla je Kyriakides.

Dodala je da vakcina koja su na pomolu pružaju nadu i pozvala zemlje članice da se pripreme za cijepljenje kako bi sve bilo spremno čim cjepiva budu dostupna.

Popuštaje mjera

Komisija navodi da zemlje članice kod popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije moraju voditi računa o epidemiološkoj situaciji, osigurati dovoljno testova te osigurati kapacitete za praćenje kontakata i liječenje pacijenata.

- Moramo umanjiti mogućnost budućih epidemija u EU. Jedino kroz održivo upravljanje pandemijom možemo izbjeći nova zaključavanja i ozbiljna ograničenja i zajedno ih prevladati -  rekao je potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas. 

Komisija u svojim preporukama ističe da su fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključni tokom zimskih mjeseci, posebice u vrijeme prznik.

Pri donošenju mjera zemlje članice trebale bi voditi računa o epidemiološkoj situaciji te o socijalnim i ekonomskim posljedicama. Također bi trebale nastojati da te mjere budu prihvaćene među građanima. 

Testiranje i praćenje kontakata vrlo je važno za otkrivanje žarišta infekcije i prekidanje lanca zaraze. U tome mogu pomoći aplikacije za praćenje kontakata koje ima većina država članica, a moguće je prekogranično praćenje.

Zamor pndemijom

Što se tiče putovanja, kojih će zbog prznika sigurno biti više, Komisija ističe važnost koordiniranog pristupa. Za sigurna putovanja potrebno je pripremiti prometnu infrastrukturu i jasno komunicirati kada pojedine članice zahtijevaju odlazak u karantenu za putnike iz pojedinih područja u kojima je lošija epidemiološka situacija.

Jedan od važnih elemenata o čemu se mora voditi računa jest zamor pandemijom. Stoga Komisija poziva zemlje članice da slijede smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o jačanju javne potpore za rješavanje problema umora od pandemije. 

Komisija poziva zemlje članice da pripreme strategiju za vakcinisanje.

Sve dok sigurno i učinkovito cjepivo ne bude dostupno i dok velik dio stanovništva ne bude imuniziran, zemlje članice moraju nastaviti s naporima na suzbijanju pandemije na koordinirani način -  navodi Komisija.

Više o temi Evropska komisija

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na