IMENOVANJA

Počela karijeru kao novinarka u ratnom Sarajevu, sada je Bajdenov kandidat za visoku funkciju

Samanta Pauer, aktivistica, profesorica i novinarka, profesionalnu karijeru počela je u Bosni i Hercegovini kao freelance novinar

Pauer bi mogla biti na čelu USAID-a. Arhiv

G. M. / Axios

14.12.2020

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razmišlja o tome da Samanta Pauer (Samantha Power) bude na čelu američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), kazali su izvori upoznati sa situacijom za portal Axios.

Portal podsjeća da je riječ o bivšoj američkoj ambasadorici pri Ujedinjenim nacijama i autorici Pulitzerom nagrađene knjige o genocidu.

Ovo bi signaliziralo da Bidenova administracija planira revitalizirati stranu pomoć i koristiti je kao instrument „meke moći“ i za postizanje humanitarnih ciljeva.

Pauer je bila istaknuti član kabineta predsjednika Baraka Obame (Barack).

Bajden još nije donio konačnu odluku o ovoj poziciji i moguće je da ima i druge kandidate.

Pauer je predstavljena u "Posljednjoj godini", dokumentarnom filmu o Obaminom vanjskopolitičkom timu, a prethodno je radila kao novinarka koji je izvještavala o sukobu na Balkanu.

Samanta Pauer, aktivistica, profesorica i novinarka, profesionalnu karijeru počela je u Bosni i Hercegovini kao freelance novinar u Sarajevu. 

Nakon godina rada u Bosni i Hercegovini i izvještavanja o ratnim dešavanjima, posebno o genocidu u Srebrenici, Pauer je prešla put dug 25 godina.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.