ODLUKE

Kanada u naredne tri godine šalje 90 miliona dolara pomoći Palestincima

Ova pomoć doprinijet će ispunjavanju osnovnih potreba za obrazovanjem, zdravljem i egzistencijom palestinskih žena i djece, rekla ministrica Gould

Odgovoriti na potrebe palestinskog naroda. Arhiv

A. J. / Fena

22.12.2020

Kanada će tokom naredne tri godine poslati pomoć od ukupno 90 miliona dolara (oko 74 miliona eura) palestinskim izbjeglicama koje se nalaze u Siriji, Libanu i Jordanu, kao i Palestincima koji žive u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.


Karina Gould, kanadska ministrica za međunarodni razvoj, izjavila je da je vrlo važno pružiti pomoć palestinskim izbjeglicama.


- Odgovoriti na potrebe palestinskog naroda i pružiti humanitarnu pomoć predstavlja jedan dio puta prema miru i prosperitetu na Bliskom istoku. Kanada je stoga posvećena ispunjavanju osnovnih potreba najsiromašnijih i najugroženijih u ovoj populaciji - rekla je Gould, prenosi Anadolija.


Istakla je da će pomoć biti dostavljena putem Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).


- Ova pomoć doprinijet će ispunjavanju osnovnih potreba za obrazovanjem, zdravljem i egzistencijom palestinskih žena i djece. Također, UNRWA će dostaviti pomoć za oko 465.000 palestinskih izbjeglica u Siriji i Libanu. Važno je pružiti pomoć tim ljudima, posebno tokom trajanja pandemije COVID-19. Ti ljudi su suočeni s visokom stopom siromaštva, nedostatkom hrane i nezaposlenošću. Podrška Kanade putem UNRWA-e je pokazatelj naše kontinuirane posvećenosti rješavanju problema Palestinaca - rekla je ministrica Gould.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.