POZIV NA ISTRAGU

EU osudila ubistvo humanitaraca u izraelskom napadu na Gazu

Osuđujem napad i pozivam na istragu - rekao je Borelj

Žozep Borelj (Josep Borrell). Anadolija

Anadolija

2.4.2024

Europska unija (EU) osudila je ubistvo zaposlenika međunarodne humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) sa sjedištem u Vašingtonu, koja je tokom izraelskog napada pružala humanitarnu pomoć Gazi, javlja Anadolu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) i član Europske komisije odgovoran za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič reagirali su putem društvenih mreža na ubistvo humanitarnih radnika u izraelskom napadu.

- Osuđujem napad i pozivam na istragu - rekao je Borelj te dodao: "Unatoč svim zahtjevima za zaštitu civila i humanitarnih radnika, vidimo nove nedužne gubitke."

Lenarčič je također rekao: "Osuđujem još jedan napad na humanitarne radnike u Gazi. To mora prestati odmah. Prekid vatre odmah."

Američka međunarodna humanitarna organizacija World Central Kitchen (WCK) izvijestila je da je sedam njenih zaposlenika poginulo u izraelskom napadu na Gazu.

Poginuli su zaposlenici državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Palestine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.