BRITANIJA NAPUŠTA EU

Otac Borisa Džonsona podnosi zahtjev za francusko državljanstvo

Moja majka je rođena u Francuskoj, njezina majka je prava Francuskinja, kazao je Džonson

Stenli Džonson. Agencije

F. Mustafić

31.12.2020

Otac britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) u četvrtak je rekao da je u postupku podnošenja zahtjeva za francusko državljanstvo kako bi zadržao svoje veze s Evropskom unijom nakon Brexita.

Stenli Džonson (Stanley Johnson), bivši član Evropskog parlamenta koji je na britanskom referendumu iz 2016. godine glasao za ostanak u Evropskoj uniji, rekao je radiju RTL da želi postati francuski državljanin zbog snažnih porodičnih veza s Francuskom.

- Ako dobro razumijem, ja sam Francuz. Moja majka je rođena u Francuskoj, njezina majka je prava Francuskinja, kao što je to bio i njezin djed. Tako da je to za mene vraćanje onoga što sam već imao. A to me čini vrlo sretnim - rekao je 80-godišnji Džonson, koji je govorio na francuskom.

Uvijek ću biti Evropljanin

- Uvijek ću biti Evropljanin, to je sigurno. Niko ne može reći Britancima: vi niste Evropljani. Imati poveznicu s Evropskom unijom je važno - dodao je.

Njegov sin Boris bio je javno lice kampanje za izlazak iz Evropske unije na referendumu 2016. godine te tvrdi da Britanija može "značajno napredovati" kao potpuno nezavisna nacija izvan onoga što vidi kao pretjerano birokratiziranu Uniju.

Britanija napušta EU

No u srijedu je premijer zvučao pomirljivije kad je parlament odobrio novi trgovinski sporazum s Evropskom unijom, rekavši:

- Ovo nije kraj Britanije kao euvropske zemlje. Mi smo na mnogo načina suštinska evropska civilizacija... i nastavit ćemo to biti.

Velika Britanija službeno napušta Evropsku uniju u četvrtak navečer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.