VAŠINGTON

Svjetski zvaničnici o nemirima: Omogućiti miran prijenos vlasti

Vjerujemo u snagu američke demokratije, poručio je Makron

Poređenja sa drugim nemirima. AFP

A. Čengić

7.1.2021

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guteres) saopćio je povodom nemira u Vašingtonu da je u ovakvim okolnostima važno da lideri utiču na svoje pristalice da se uzdrže od nasilja i da poštuju demokratski proces i vladavinu prava.

Guteresov portparol rekao je da je generalni sekretar UN tužan zbog događaja u američkom Kapitolu.

Kina je napravila poređenje između upada demonstranata u Kapitol i prošlogodišnjih prodemokratskih protesta u Hong Kongu, tokom kojih je često bilo nasilja, ali je napomenula da niko nije poginuo kada su demonstranti zauzeli skupštinu tog grada. Četiri osobe izgubile su živote u Vašingtonu, saopštila je američka policija.

- Želimo američkom narodu da što prije uživa u miru, stabilnosti i sigurnost - rekla je portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing na redovnoj konferenciji za novinare.

Nezakoniti protesti

Zamjenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da iz Vašingtona "stižu snimci koji liče na Majdan", odnosno na proteste u Ukrajini u kojima je 2014. godine svrgnut predsjednik Viktor Janukovič, koji je imao podršku Rusije.

Indijski premijer Narendra Modi saopćio je na "Twitteru" da se "uredan i miran prijenos vlasti mora nastaviti" i da se "ne može dozvoliti da demokratski proces bude suzbijen nezakonitim protestima". 

Sekretar u Vladi Japana Kacunobu Kato rekao je novinarima da Tokio "odbija da komentariše politički stil predsjednika Trampa, jer je to unutrašnje pitanje SAD".

- Ali nadamo se da će demokratija u SAD prevladati u ovoj teškoj situaciji i da će se obnoviti mir i harmonija, kao i da će uslijediti miran i demokratski transfer vlasti - rekao je Kato.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je u video poruci na "Twitteru" da ono što se dešavalo u Vašingtonu "definitivno nije američki".

Vjerujemo u snagu naših demokratija. Vjerujemo u snagu američke demokratije - poručio je Makron. 

Britanski premijer Boris Džonson napisao je na "Twitteru" da su događaji u Vašingtonu "sramota" i da se SAD zalažu za demokratiju širom svijeta, te da je sada "od vitalnog značaja" da uslijedi miran i uredan prijenos vlasti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je da su nasilni protesti u Vašingtonu "šokantni prizori" i da se mora poštovati ishod demokratskih američkih izbora.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopćila je da "vjeruje u snagu američkih institucija i demokratije" i da je "mirna tranzicija vlasti ključna".

Tursko Ministarstvo vajskih poslova u saopštenju je izrazilo zabrinutost zbog nasilja i pozvalo na mir i razum uz apel svojim državljanima da izbjegavaju gužve i zonu protesta u Vašingtonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.