NAKON IZGLASAVANJA OPOZIVA

Mekonel: Nema šanse da se Trampu održi pošteno suđenje prije nego što Bajden položi zakletvu

Senat je do sada održao tri suđenja za opoziv predsjednika, kazao je Mekonel

N. Aj.
  • Mekonel: Proces u Senatu započet će na našem prvom redovnom sastanku

    Mekonel: Proces u Senatu započet će na našem prvom redovnom sastanku

    Foto: Arhiv


Mič Mekonel (Mitch McConnell), vođa većine u Senatu SAD, nakon izglasavanje opoziva Donalda Trampa (Trump) u Zastupničkom domu, kazao je kako će procedura u Senatu biti pokrenuta nakon inauguracije Džoa Bajdena (Joe Bidena).

Sigurne inauguracija

Mekonel je rekao da vjeruje da je najbolje da Kongres i izvršna vlast narednih sedam dana budu potpuno fokusirani na omogućavanje sigurne inauguracije Bajdena.

- Zastupnički dom je izglasao je opoziv Donalda Trampa. Proces u Senatu započet će na našem prvom redovnom sastanku nakon što dobijemo odluku Zastupničkog doma. S obzirom na pravila, procedure i senatske presedane koji reguliraju suđenje za opoziv predsjednika, nema šanse da se održi pošteno i ozbiljno suđenje prije nego što izabrani predsjednik položi zakletvu. Senat je do sada održao tri suđenja za opoziv predsjednika. Trajala su 83, 37 i 21 dan - rekao je Mekonel.

Konačna presuda

Istakao je da konačna presuda ne bi bila donesena prije nego Tramp napusti funkciju, sve i da suđenje počne ove sedmice.

- To nije moja odluka nego činjenica. I sam izabrani predsjednik izjavio je prošle sedmice da je njegova inauguracija 20. januara najbrži put za bilo kakvu promjenu - zaključio je Mekonel.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na