NAKON IZGLASAVANJA OPOZIVA

Mekonel: Nema šanse da se Trampu održi pošteno suđenje prije nego što Bajden položi zakletvu

Senat je do sada održao tri suđenja za opoziv predsjednika, kazao je Mekonel

N. Aj.

13.1.2021

Mekonel: Proces u Senatu započet će na našem prvom redovnom sastanku. Arhiv

Mič Mekonel (Mitch McConnell), vođa većine u Senatu SAD, nakon izglasavanje opoziva Donalda Trampa (Trump) u Zastupničkom domu, kazao je kako će procedura u Senatu biti pokrenuta nakon inauguracije Džoa Bajdena (Joe Bidena).


Sigurne inauguracija

Mekonel je rekao da vjeruje da je najbolje da Kongres i izvršna vlast narednih sedam dana budu potpuno fokusirani na omogućavanje sigurne inauguracije Bajdena.

- Zastupnički dom je izglasao je opoziv Donalda Trampa. Proces u Senatu započet će na našem prvom redovnom sastanku nakon što dobijemo odluku Zastupničkog doma. S obzirom na pravila, procedure i senatske presedane koji reguliraju suđenje za opoziv predsjednika, nema šanse da se održi pošteno i ozbiljno suđenje prije nego što izabrani predsjednik položi zakletvu. Senat je do sada održao tri suđenja za opoziv predsjednika. Trajala su 83, 37 i 21 dan - rekao je Mekonel.

Konačna presuda

Istakao je da konačna presuda ne bi bila donesena prije nego Tramp napusti funkciju, sve i da suđenje počne ove sedmice.

- To nije moja odluka nego činjenica. I sam izabrani predsjednik izjavio je prošle sedmice da je njegova inauguracija 20. januara najbrži put za bilo kakvu promjenu - zaključio je Mekonel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.