BEZ GLASANJA

Predstavnički dom američkog Kongresa na pauzi: Bajden ogorčen

Izostanak podrške Ukrajini u ovom kritičnom trenutku nikad neće biti zaboravljena, rekao je američki predsjednik Bajden

Džo Bajden. AP

Z. K.

16.2.2024

Do kraja februara Predstavnički dom američkog Kongresa bit će na pauzi. Naime, na pauzu su otišli bez predhodnog glasanja o prijedlogu zakona koji je odobrio Senta i koji sadrži paket pomoći Ukrajini, što je potez koji je Bijela kuća kritizirala.

Nacionalna sigurnost

- Izostanak podrške Ukrajini u ovom kritičnom trenutku nikad neće biti zaboravljena - rekao je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u komentaru na odluku Kongresa.

Predstavnik Bijele kuće Endrju Bejts (Andrew Bates) rekao je da je Bijela kuća ogorčena činjenicom da je predsjedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson (Mike Johnson) započeo pauzu "bez iznošenja paketa pomoći Ukrajini koji je usvojio Senat".

Bejts je dodao da je Džonson najavio pauzu umjesto da okonča štetu koju nanosi američkoj nacionalnoj sigurnosti.

- Svakog dana kada predsjednik Džonson prouzrokuje pogoršanje naše nacionalne sigurnosti, Amerika gubi. I svakog dana kada odloži čisto glasanje, pozicija republikanaca u Kongresu kod američkog naroda pada - rekao je Bejts.

Paket pomoći

Naglasio je da ovom odlukom Džonson nastavlja jačati ubilačke ratne napore Rusije i iranskog režima na račun američke nacionalne sigurnosti, američke ekonomije i njenih najbližih saveza. 

Američki Senat je 13. februara glasao za paket zakona koji uključuje 60 milijardi američkih dolara za podršku Ukrajini, Izraelu i drugim savezničkim zemljama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.