AMERIKA

Bajden izabrao svoj tim diplomata, okružio se Obaminim ljudima

Budući predsjednik je za ključno mjesto državnog sekretara izabrao bivšeg člana Obamine administracije Entonija Blinkena

Džo Bajden. AFP

F. Mustafić

16.1.2021

Izabrani predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) popunio je svoju diplomatsku ekipu članovima iz doba predsjednika Baraka Obame (Barack Obama) uz izraženu želju da "popravi" ugled američke vanjske politike narušenog djelovanjem Donalda Trampa (Trumpa).

Budući predsjednik je već krajem novembra najavio da je za ključno mjesto državnog sekretara izabrao bivšeg člana Obamine administracije Entonija Blinkena (Antony Blinken).

Zamjenica državnog sekretara bit će Venci Šerman (Wendy Sherman, 71), diplomatska savjetnica u doba Bila Klintona (Bill Clinton).

Šerman je imala važnu ulogu u izradi nuklearnog sporazuma s Iranom i radila je na sjevernokorejskom pitanju u vladi Bila Klintona.

Amerika se vraća

Bajden je u subotu predložio na mjesto pomoćnika državnog tajnika za upravljanje i resurse Brajan Mekeon (Brian McKeon), svog savjetnika u vrijeme dok je bio senator. On je obnašao i razne dužnosti u dva mandata Baraka Obame.

- S Entonijom Blinkenom na čelu, toj ekipi će zadatak biti "popraviti" i dati novi sliku američke vanjske politike - navela je u saopćenju prijelazna ekipa Bajdena i Heris.

Budući predsjednik želi vratiti Sjedinjenim Državama "moralno i vodeće mjesto u svijetu". "Amerika se vraća, spremna je svijetu pokazati put, a ne povući se - rekla je Bajdenova ekipa.

Potvrda Senata

Džo Bajden predstavlja povratak profesionalnoj diplomatiji. U subotu je službeno izabrao tri zamjenike sekretara, tri žene koje su sve radile u vladi Baraka Obame.

O njihovim imenovanjima će se izjasniti Senat.

Odgovarajući na kritike onih koji mu predbacuju da se okružio samo bivšim Obaminim dužnosnicima, Bajden je naglasio da će State Department biti "otvoreniji za raznolikost nego ikada".

Kao podtajnicu za politička pitanja, a riječ je o trećoj najvišoj diplomatskoj dužnosti SAD, Bajden je imenovao Viktoriu Nuland (Victoria), koja je bila najviši američki diplomat za Evropu, ambasadorica pri NATO-u te glasnogovornica State Departmenta

Kao podtajnicu za civilnu sigurnost, demokraciju i ljudska prava imenovao je Uzru Zeju, koja je bila pomoćnica državnog swekretara za demokratiju, ljudska prava i rad u mandatu Baraka Obame.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.