BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Obama savjetovao Bajdena da promijeni kampanju zbog zabrinutosti od ponovnog uspona Trampa

U izvještaju se konkretno ne spominju pojedinci koje je Obama predložio Bajdenu, a koji bi mu trebali pomoći

Obama: Savjetovao Bajdena tokom ručka u Bijeloj kući. AP

Anadolija

7.1.2024

Bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) savjetovao je sadašnjem predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) da restrukturiše svoju kampanju, strahujući od ponovnog uspona Donalda Trampa (Trump), njegovog potencijalnog republikanskog protivnika na predsjedničkim izborima 2024, prenosi Anadolu.

Obama je tokom privatnog ručka s Bajdenom u Bijeloj kući izrazio zabrinutost zbog potencijalnog političkog uspona bivšeg predsjednika Trampa, navodi se u izvještaju Wall Street Journala (WSJ) objavljenom u subotu, pozivajući se na informacije triju osoba upoznatih s razgovorima.

On je predložio Bajdenovim savjetnicima da bi kampanja trebala poboljšati svoju organizacijsku strukturu slanjem više donositelja odluka u sjedište u Delawareu ili davanjem postojećem osoblju kampanje ovlasti da donose odluke bez prethodnog odobrenja Bijele kuće, navodi WSJ.

U izvještaju se konkretno ne spominju pojedinci koje je Obama predložio, ali je spomenuo Dejvida Plufa (David Plouffe), njegovog menadžera kampanje iz 2008. godine, kao primjer stratega koji bi mogao pomoći Bidenu.

Tokom kampanje 2020. Obama je aktivno podržavao Bajdena kreirajući video zapise u kojima ga podržava i organizujući događaje širom zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.