MLADA PJESNIKINJA

Ko je Amanda Gorman, 22-godišnjakinja koja je osvojila svijet na Bajdenovoj inauguraciji?

Za CBS News rekla kako je nevjerojatno što ima priliku nastupiti na ovakvom historijskom događaju

Gorman: Najmlađa pjesnikinja koja je nastupila na inauguraciji. Agencije

Piše: N. Aj.

21.1.2021

Amanda Gorman, 22-godišnja pjesnikinja iz Los Anđelesa, jedna je od zvijezdi inauguracije Džoa Bajdena (Joe Biden).

Ona je u historiju ušla kao najmlađa pjesnikinja koja se popela na pozornicu i izrecitirala svoju pjesmu "The He Will Climb". Njena pjesma, cijela izvedba, ali i prekrasna odjevna kombinacija postali su pravi hit na društvenim mrežama pa je Gorman u kratkom roku prikupila veliku grupu fanova koji se nisu mogli nadiviti njenom radu, piše Diva.hr.

Ko joj je inspiracija

 - Amanda Gorman je nevjerojatna. Kakav talent - napisala je jedna od korisnika Twittera.

Prije same inauguracije, Gorman je za CBS News rekla kako je nevjerojatno što ima priliku nastupiti na ovakvom historijskom događaju, posebno u njenim godinama jer niko s 22 godine ne može reći da je izveo svoju pjesmu na inauguraciji. Gorman je dodala da su joj inspiracija, kad je počela pisati, bili govori Abrahama Linkolna (Lincoln) i Martina Lutera Kinga (Luther King), a kasnije je bila potaknuta i napadom na Kapitol Hil 6. januara.

Gorman: Inspiraciju crpila i iz napada na Kapitol. Agencije

Čijim stopama ide

- U svojoj pjesmi nisam htjela ni na koji način pokušati prikriti ono što smo imali priliku vidjeti proteklih nekoliko sedmica i, usuđujem se reći, posljednjih nekoliko godina. Ali ono čemu zapravo težim u pjesmi je da svojim riječima pronađem način na koji naša zemlja još može biti jedinstvena i izliječiti se - rekla je Gorman u intervjuu za New York Times.

Gorman je studirala sociologiju na Harvardu, a prvu knjigu "The One for Whom Food Is Not Enough" objavila je 2015. godine. Tokomm ove godine, planira izdati i slikovnicu "Change Sings".

Nastupom na inauguraciji ide stopama Maje Andželo (Maya Angelou), Ričarda Blanka (Richard Blanc) i Roberta Frosta, pjesnicima koji su nastupali na prethodnim predsjedničkim inauguracijama, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.