INSTITUT RICARDO JORGE

Portugal identificirao prvi slučaj južnoafričke verzije koronavirusa

Postupamo po propisanom postupku za brzo testiranje i prekidanje ovog potencijalnog lanca prijenosa, navedeno je iz instituta "Ricardo Jorge"

Zemlja s 100 miliona stanovnika imala je u petak rekordna 234 smrtna ishoda zaraze koronavirusom. AFP

N. Aj.

23.1.2021

Prvi slučaj južnoafričke varijante koronavirusa otkriven je u petak u Portugalu, objavio je zdravstveni institut "Ricardo Jorge", prenosi novinska agencija Lusa, dok zemlja nastoji obuzdati veliki rast slučajeva zaraze koji se djelomično pripisuje širenju britanske varijante.

- Postupamo po propisanom postupku za brzo testiranje i prekidanje ovog potencijalnog lanca prijenosa - navedeno je iz instituta "Ricardo Jorge".

NIje precizirano gdje je u Portugalu otkriven taj soj.

Zemlja s 100 miliona stanovnika imala je u petak rekordna 234 smrtna ishoda zaraze koronavirusom i 13.987 novooboljelih i trenutno ima najveći sedmodnevni prosječan broj zaraženih i umrlih u svijetu na milion stanovnika prema podacima ourworldindata.org.

Portugalski premijer Antonio Kosta (Costa) objavio je u četvrtak zatvaranje škola i univerziteta na najmanje 15 dana, dok se njegova zemlja bori s najgorim rastom broja zaraženih od početka pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.