VAŠINGTON

Bajden se izvinuo vojnicima koji su spavali u garaži

Snimke stotina vojnika prisiljenih spavati u garaži nakon što su se u Kongres vratili zastupnici postale su viralne u četvrtak i izazvale opću osudu

Bajden se izvinuo vojnicima koji su spavali u garaži. ROJTERS

A. Fazlić

23.1.2021

Između 150 i 200 pripadnika američke Nacionalne garde koja je raspoređena u Washingtonu kako bi osigurala mirno odvijanje predsjedničke inauguracije  Džoa Bajdena (Joea Bidena) pokazalo se pozitivnima na koronavirus, kazao je jučer američki dužnosnik, a prenosi Reuters.

Američke vlasti poduzele su mjere osiguranja bez presedana nakon što su u Washingtonu 6. januara pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trampa ( Donalda Trumpa), osporavajući Bajdenovu  pobjedu na izborima, upali u kongres i ugrozili američku demokratiju, potaknuti izravnim pozivom samog Trampa.

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman kazao je da broj pozitivnih možda i raste, no da je ipak riječ o malom broju u odnosu na 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji su raspoređeni u Washingtonu.

Nakon što su se u javnosti pojavile snimke nekih pripadnika Nacionalne garde kako spavaju na jednom zatvorenom parkiralištu predsjednik Bajden se izvinuo  zbog toga.

Snimke stotina vojnika prisiljenih spavati u garaži nakon što su se u Kongres vratili zastupnici postale su viralne u četvrtak i izazvale opću osudu, a neki zastupnici pozvali su ih natrag u Kongres.

Bajden  je u petak nazvao šefa Nacionalne garde kako bi se izvinuo i upitao što se može napraviti, objavljeno je u medijskim izvještajima.

U međuvremenu je prva dama Džil Bajden (Jill Biden) posjetila neke od vojnika nacionalne garde u blizini Bijele kuće kako bi im osobno zahvalila, noseći im kolače

- Samo sam željela doći i zahvaliti vam svima na tome što ste čuvali mene i moju porodicu  -  kazala je Prva dama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.