ALTERNATIVA

Dok u Evropi traje rat oko nabavke vakcina, Mađari se okrenuli Rusiji

Ovo je trenutno najvažnije pitanje i mi želimo spasiti živote naših građana, rekao je Sijarto

Fu. M.

Sjarto s Lavrovim

Foto: AFP


Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto (Szijjarto) izjavio je kako je osnovni razlog što Mađarska nabavlja vakcine od alternativnih proizvođača taj što je Evropska unija previše spora u procesu distribucije.

Iako je Mađarska kao članica EU dio zvaničnog mehanizma za nabavku vakcina, vlasti ove države odlučile su se za nabavku 2 miliona doza ruske vakcine Sputnik V, što je izazvalo oprečne komentare unutar EU.

- Očekivanja od EU bila su zaista visoka, ali sada vidimo da distribucija vakcina ide znatno sporije te se državama isporučuje manje vakcina nego što je obećano na početku. I pored toga, neke evropske institucije i birokrati nastavljaju napadati zemlje koje žele pronaći alternativne načine za nabavku vakcina. Ovo je trenutno najvažnije pitanje i mi želimo spasiti živote naših građana - rekao je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije osvrnuo se i na podatak da farmaceutske kompanije isporučuju znatno više doza zemljama koje su izvan EU nego što je to slučaj s evropskim tržištem.

- Proizvođači koji su postavili Evropsku uniju u sami vrh na listi prioriteta sporučuju više vakcina Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD-u nego zemljama članicama. To je činjenica i mislim da bi se bar trebali udostojiti objasniti razloge za takvu odluku - rekao je.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na