NIJE GA POMILOVAO

Džejkob Čensli želi svjedočiti protiv Trampa zbog "izdaje"

Advokat je, nastojeći da ga opravda, kazao da je bio "silno obuzet Trampom"

Čensli sudjelovao na demonstracijama 6. januara u Vašingtonu. AFP

N. Aj.

30.1.2021

Džejkob Čensli (Jacob Chansley) iz Arizone, koji je sudjelovao na demonstracijama 6. januara u Vašingtonu, istakao je da ga je Donald Tramp (Trump) "izdao" jer ga nije pomilovao.

QAnonov šaman, kako sebe naziva, postao je poznat po svojoj odjeći tokom i nakon demonstracija Trampovih pristalica u Vašingtonu.

Advokat ga pravdao

Spreman je sljedećeg mjeseca svjedočiti protiv bivšeg predsjednika na suđenju za opoziv, potvrdio je njegov advokat Albert Vartkins (Watkins).

Advokat je, nastojeći da ga opravda, kazao da je bio "silno obuzet Trampom".

No, ta je odanost završila zajedno s Trampovim mandatom kada je bivši predsjednik napustio Bijelu kuću ne odobrivši pomilovanje Čensliju i drugima koji su sudjelovali u neredima.

- Osjećao je kao da ga je predsjednik izdao - rekao je Vatkins.

Naredbe od Trampa

Čensli i najmanje još četvero ljudi koji se suočavaju sa saveznim optužbama sugerirali su da su dobili naredbe za demonstracije dobili od Trampa.

Američki mediji pišu, pozivajući se na sudske dokumente, da je Čensli rekao istražiteljima da je na Kapitol došao "na zahtjev predsjednika da svi domoljubi dođu u D. C. 6. januara".

Čensliju se na teret stavljaju građanski nered, ometanje službenog postupka, neprimjereno ponašanje u zgradi Kapitola...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.