VAŠINGTON

Vođa Proud Boysa i fan Donalda Trampa dobio 17 godina robije: Predvodio marš na Kapitol

Tužioci su prvobitno zatražili od Kelija da osudi Bigsa na 33 godine zatvora

Džo Bigs iza rešetaka. CNBC

Z. K.

31.8.2023

Džo Bigs (Joe Biggs) vođa Proud Boysa koji je predvodio zloglasni marš ekstremne desničarske organizacije do američkog Kapitola 6. januara 2021. godine osuđen je na 17 godina zatvora.

Nekoliko optužbi

Porota u Vašingtonu DC, proglasila je Bigsa krivim za nekoliko optužbi, uključujući pobunu za zavjeru za pokušaj nasilnog sprječavanja mirnog prijenosa vlasti sa tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) na Džo Bajdena (Joe Biden) nakon izbora 2020. godine.

- Naš Ustav i zakoni daju vam toliko važnih prava za koja su se Amerikanci borili i za koja su umirali i za koja ste sami obukli uniformu da biste ih branili. Ali 6. januara 2021. prekinuo je našu tradiciju mirnog prijenosa vlasti. Priroda ustavnog trenutka u kojem smo bili tog dana je nešto što je toliko osjetljivo da zaslužuje značajnu kaznu - rekao je okružni sudija Timoti Keli (Timothy Kelly) prilikom izricanja kazne.

Neopravdane razlike

Tužioci su prvobitno zatražili od Kelija da osudi Bigsa na 33 godine zatvora, što je skoro duplo više od najduže kazne koju je optuženi dobio u vezi s napadom 6. januara 2021., tvrdeći da su se Biggs i njegovi saučesnici namjerno pozicionirali u avangardu političkog nasilja u ovoj zemlji godinama i 6. januara 2021. nastojao da promijeni tok američke historije.

Ali Keli je otišao znatno ispod tog zahtjeva, rekavši da ne želi da minimizira nasilje koje se dogodilo tokom napada na Kapitol, ali da mora biti svjestan na šta su drugi ljudi osuđeni zbog ponašanja vezanog za 6. januar 2021. kako ne bi stvarali velike ili neopravdane razlike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.