PODIJELIO ISKUSTVA

Obama o Bajdenu: Svaki početak je težak i ja sam se našao u pet kriza

Morao sam da tražim kredit da bih išao na fakultet i to me je naučilo da bolje shvatim probleme mladih, kazao Bajden

Fu. M.

Barak Obama i Džo Bajden

Foto: Agencije


Bivši predsjednik SAD Barak Obama (Barack) osvrnuo se na imenovanje Džoa Bajdena (Joe Biden) na mjesto prvog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država i prisjetio se svog dolaska u Bijelu kuću 2009. godine, za koji kaže da nije bio ni jednostavan ni posut laticama ruža.

- Našao sam se centru pet kriza. Nisam imao dovoljno vremena da razmišljam. Brod je tonuo, a ja sam ‘zapušavao’ rupe kako bih bio siguran da ćemo ostati na površini - rekao je Obama za radio Cadena Ser.

Čak i kada je neko najmoćnija osoba na svijetu, postoje neke stvari koje je nemoguće promijeniti.

- Vlade su, kako se to kaže, kao prekookeanski brodovi, nisu motorni čamci. Pokretanje takve državne mašinerije ka nekom boljem ‘kursu’ iziskuje ogroman napor. U demokratijama ima mnogo pritisaka da se zakoči, ima interesnih grupa koje rade sve što mogu samo da se neke stvari ne mijenjaju. Mnogo je lakše nešto zaustaviti, nego pokrenuti - kaže bivši predsjednik.

Najvrednija zaostavština

Da bi se razumio lik i djelo Baraka Obame, trebalo bi se osvrnuti na njegovu politiku. „Obamacare“, najvrednija zaostavština njegove vladavine, pružila je zdravstvenu njegu milionima Amerikanaca.

Tokom njegove vladavine promovisani su socijalni programi ne samo kada je zdravstvo u pitanju, već i obrazovanje.

- Ja nisam rođen bogat. Morao sam da tražim kredit da bih išao na fakultet i to me je naučilo da bolje shvatim probleme mladih koji žele da urade nešto u svom životu, ali nemaju uslova. I njih njihovi roditelji vole onoliko koliko bogati roditelji vole svoju djecu, ali nemaju mogućnosti da im pruže takvu vrstu pomoći. To znači da bi država trebalo da im pomogne - kazao je Barak Obama.

Pandemija ostavlja hiljade mrtvih

Prije deset dana u Bijelu kuću se vratio Džo Bajden, ali sada kao predsjednik. On je prethodno u oba Obamina mandata od 2009-2017. bio potpredsjednik SAD.

Sada su, međutim, uslovi potpuno drugačiji. Pandemija ostavlja hiljade mrtvih, produbljuje ekonomsku krizu i povećava međurasne sukobe. Daleko su poznati njegovi apeli na jedinstvo, kao čuvena rečenica koju je izgovorio na jednoj konvenciji: “Nema crne, bijele i hispano Amerike. Samo je jedna Amerika.”

Poslije četiri duge godine tokom kojih je Donald Trump bio na čelu najmoćnije svjetske sile, SAD otvaraju novo poglavlje sa Bajdenom kao liderom, smatra Obama.

NA VRH

Podijeli članak na