TREĆA FAZA ISPITIVANJA

Ruska vakcina "Sputnjik V" 91,6 posto je efikasna protiv koronavirusa

Podaci su prikupljeni na osnovu 19.866 ispitanika od kojih su tri četvrtine, 14.964 ispitanika dobilo dvije doze vakcine, a četvrtini, 4.902 ispitanika, dat je placebo

Tokom kliničkih ispitivanja nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave. AFP

N. Aj. / CNN

2.2.2021

Ruska vakcina "Sputnjik V" protiv koronavirusa pruža 91,6 posto zaštite protiv Covida-19, pokazali su rezultati treće faze kliničkih ispitivanja objavljeni u časopisu "The Lancet". 

Podaci su prikupljeni na osnovu 19.866 ispitanika od kojih su tri četvrtine, 14.964 ispitanika dobilo dvije doze vakcine, a četvrtini, 4.902 ispitanika, dat je placebo, piše CNN.

Virusni vektor

Tokom kliničkih ispitivanja nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave, nego obično blage, uključujući bol u ruci, umor i blago povišenu temperaturu.

Vakcinu "Sputnjik V" razvio je Institut Gamaleja u Moskvi. Zasniva se na virusnom vektoru, u ovom slučaju dva ljudska adenovirusa tipa 5 i tipa 26.

Odobreno u avgustu 2020.

U ljudskoj patologiji adenovirusi su poznati kao uzročnici sezonskih prehlada, no ovi vektori su genetski modificirani i ne mogu se množiti u stanicama pa sami po sebi ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje.

"Sputnjik V" je slična vakcina oksfordskoj koju je proizvela "AstraZeneca".

Ovo cjepivo odobreno je još 11. avgusta prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.