AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden: Konačni sporazum Kosova i Srbije treba da sadrži međusobno priznanje

Mi jedva čekamo da radimo sa budućom vladom da bismo vodili Kosovo naprijed na njenom evropskom putu, piše u čestitki Bajdena

Džo Bajden. Agencije

A. Ka.

16.2.2021

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden)je v. d. predsjednici Kosova Vjosi Osmani čestitao 13. godišnjicu proglašenja nezavisnosti i podvukao da sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da sadrži međusobno priznanje dvije zemlje.

- Mi jedva čekamo da radimo sa budućom vladom da bismo vodili Kosovo naprijed na njenom evropskom putu. Ima mnogo poslova koje treba uraditi, uključujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji u centru ima međusobno priznanje, čime će ojačati vladavina zakona, suočavanje sa globalnom pandemijom Covid-19 i podsticaj ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost za sve građane Kosova - piše u čestitki.

Također se istiće da veze između naroda SAD i Kosova ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkom opredjeljenju za razvoj Kosova i održivost kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

- SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u tim naporima. Za mene lično Kosovo nastavlja da zauzima posebno mjesto za porodicu Bajden, u znak poštovanja za vrijeme kada je moj sin pokojni Bo Bajden radio na obezbjeđivanju mira, pravde i pravne države za sve građane Kosova - kaže se u čestitki američkog predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.