PREDSJEDNICA EK

Ursula nakon vlastitog debakla s nabavkom negoduje što se neke države okreću ruskim vakcinama: Imam jedno pitanje...

Povjerenica za zdravstvo Stela Kiriakides izbjegla je izravno odgovoriti na novinarsko pitanje trebaju li države članice koje namjeravaju nabaviti ruske vakcine čekati odobrenje EMA-e

Ursula fon der Lejen. AFP

A. V.

17.2.2021

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) izjavila je u srijedu da bi željela dobiti odgovor zašto Rusija nudi milione doza svojih vakcina Sputnjik V, kada nema dovoljno ni za vakcinisanje vlastitog stanovništva.

- Pitamo se zašto Rusija teoretski nudi milione doza vakcina, a ne napreduje dovoljno brzo u vakcinisanju vlastitog stanovništva -  izjavila je fon der Lejen na konferenciji za novinare.

- To pitanje zahtijeva odgovor - istaknula je.

Dodala je da Rusija do sada nije zatražila odobrenje od Evropske agencije za lijekove (EMA).

- Ako to naprave, moraju dostaviti sve podatke i podvrgnuti se kontroli kao i ostali. Osim toga, proizvodnja se ne odvija u EU i zato se mora obaviti inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde - rekla je predsjednica Komisije, prenosi Hina.

Povjerenica za zdravstvo Stela Kiriakides izbjegla je izravno odgovoriti na novinarsko pitanje trebaju li države članice koje namjeravaju nabaviti ruske vakcine čekati odobrenje EMA-e.

- Do sada ni za ruske ni za kineske vakcine nije stigao zahtjev za odobrenje. Da bismo mogli ocijeniti učinkovitost tih vakcina ona moraju proći neovisnu znanstvenu procjenu EMA-e - rekla je Kiriakides.

Dodala je da one države članice koje se odluče za ruske i kineske vakcine to rade na vlastitu odgovornost.

- Proces odobrenja za korištenje vakcina na evropskom tržištu uključuje i "farmakološku budnost", što je vrlo važno. Kada vakcina dobije odobrenje od EMA-e, onda industrija i EMA moraju pratiti sve slučajeve bilo kakvih poteškoća ili nuspojava. Te "farmakološke budnosti" nema u slučaju kada države članice koriste vakcine bez odobrenja EMA-e - rekla je Kiriakides.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.