KORONAVIRUS

Sputnjik V, Lajt, u spreju: Sve varijante ruske vakcine i ono što o njima treba znati

Ovo su sve dostupne ili najavljene verzije Sputnjik vakcine, njihove međusobne razlike i prednosti

Sputnjik. Arhiva

A. K. / Blic.rs

1.3.2021

Sinoć je u Srbiju stiglo 100.000 ruske vakcine Sputnjik V, a sudeći po najavama koje dolaze iz Evrope sve je veći broj zemalja koji razmišlja da odobri i ove vakcine. Austrija čak najavljuje i mogućnost proizvodnje te vakcine.

Ne tako davno, situacija je bila sasvim drugačija. Sputnjik V, vakcine ruskog Naučno-istraživačkog centra "Gamaleja", na brzinu su registrovane prošlog avgusta, a međunarodna zajednica ih je dočekala sa skepticizmom.

Sumnje u ispravnost

Kad je Moskva počela da distribuira vakcinu prošle jeseni u javnosti su se pojavile sumnje o njenoj ispravnosti, jer Rusi nisu objavili potpune podatke sa ispitivanja. To se, međutim, promijenilo sa objavljivanjem podataka u časopisu “Lanset”, gdje se vidjelo da je ruska vakcina zaista konkurentna zapadnima, čak i nešto efikasnija.

Istraživači "Gamaleje" nisu se tu zaustavili, već su radili na različitim varijacijama vakcine kako bi ih prilagodili specifičnim situacijama i grupama pacijenata. Tako Rusija sada planira da na tržište izbaci i jednokomponentne vakcine, kao i one koje se daju u spreju.

Ovo su sve dostupne ili najavljene verzije Sputnjik vakcine, njihove međusobne razlike i prednosti, piše Blic.rs.

Sputnjik V

Strogo gledajući, kod vakcinacije Sputnjikom V radi se o kombinaciji dvije različite vektorske vakcine, koje se daju jedna za drugom.

Obje su zasnovane na adenovirusima tipa 5 (rAd5-S) i 26 (rAd26-S), koje su genetski modifikovane da proizvode površinski protein virusa SARS-CoV-2. Pacijenti prvo primaju vakcinu rAd5-S, a zatim rAd26-S kao pojačivač.

Ruski naučnici tvrde da imunitet počinje da se formira poslije prve vakcinacije. Ponovna vakcinacija, nakon 21 dana, pojačava imunološki odgovor tijela i ima dugotrajniji efekat.

Istraživanja pokazuju da vakcinacija u dvije faze proizvodi imuni odgovor u 100 odsto slučajeva, a takav imunitet je jači od imuniteta kod onih koji su imali koronavirus.

Sputnjik V ima sličnosti sa oksfordskom vakcinom koju proizvodi firma AstraZeneca, s tim što oksfordska vakcina koristi adenovirus koji napada šimpanze, a ruska koristi dva različita adenovirusa koja napadaju čovjeka.

Mogući su neki neželjeni efekti vakcine, ali obično su blagi, poput bola u ruci, umora ili blage temperature. Ali, instira se, nije bilo smrtnih slučajeva ili ozbiljnih bolesti među onima koji su do sada primili vakcinu Sputnjik.


Sputnjik Lajt

Najava jednokomponentne vakcine protiv koronavirusa Sputnjik Lajt, koja je u subotu počela da se testira u Moskvi, uslijedilo nakon što je američka kompanija "Džonson i Džonson" objavila da efikasnost njihove vakcine koja se daje u jednoj dozi varira od 69 do 85 odsto.

- Pokazali su dobre rezultate. Vakcina "Džonsona i Džonsona" je u suštini samo prva doza Sputnjika V (ljudski adenovirusni vektor 26). Mi ćemo također lansirati jednokomponentnu vakcinu u februaru. Nazvali smo je Sputnjik Lajt - napisali su tvorci ruske vakcine.

"Lagana" verzija Sputnjika V dobila je 11. januara dozvolu za klinička ispitivanja od strane ruskog ministarstva zdravlja. Ona će, kako je objašnjeno, biti namijenjena stranim tržištima, odnosno zbog lakše primjene bit će orijentisana na mjesta gdje postoje aktivna žarišta epidemije.

Imat će kraći efekat, ali će omogućiti vakcinaciju većeg broja ljudi.

- Ako se osoba razboli nakon primljene lajt vakcine, neće razviti težak slučaj covida. Virus se neće spustiti u pluća, bit će samo kao manja prehlada - rekao je Aleksandar Gintsburg, šef "Gamaleje".

On je objasnio i kako će vakcinu uspjeti da puste u upotrebu tako brzo od početka kliničkog ispitivanja. Naime, nije potrebno mijenjati tehnologiju jer će pojednostavljena verzija koristiti prvu komponentu originalne vakcine.

On je istakao da će nakon vakcinisanja lajt vakcinom pacijent vjerovatno imati imunitet tri do četiri mjeseca. Efikasnost vakcine je oko 85 odsto, a moguće je da kod starijih ljudi taj pokazatelj bude i manji. Zbog toga je najavljeno da će ova vakcina prije svega biti namijenjena mlađim ljudima između 18 i 30 godina.


Sputnjik u spreju

Zamjenica gradonačelnika Moskve za socijalni razvoj Anastasija Rakova saopćila je u subotu da je počela proizvodnja Sputnjika u spreju.

To je ista dvokomponentna vakcina Sputnjik V, samo što će u kutiji biti i specijalni sprej. Pacijenti neće moći sami da ga koriste, bez obzira na to što je njegova upotreba jednostavna. Moći će da ga ubrizgava samo medicinski radnik.

Ovakva verzija vakcine formira lokalni imunitet koji je nešto manje efikasan, ali bezbijedniji. Vakcina u spreju bit će pogodna prvenstveno za one kojima se ne preporučuje klasična vakcina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.