OBJAVIO OPOZICIONI MEDIJ

Film o Lukašenkovom "rudniku zlata": Spominju vile, avione i automobile vrijedne milione

Ističu da su "evropski fondovi doprinijeli finansiranju Lukašenkovog režima i njegovog raskalašnog načina života"

U filmu optužuju Lukašenka da novcem građana finansira svoje hirove i kupuje nekretnine i vozila. Youtube

Telegraf.rs

11.3.2021

Nakon što je svijet obišao snimak saradnika Alekseja Navaljnog o navodnoj "Putinovoj vili", pojavio se novi dokumentarac u kojem bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka optužuju da uživa u luksuzu i da troši milione na vile, avione, i basnoslovno skupe automobile poput Rols Rojsa (Rolls Royce) i Majbaha (Maybach).

Početkom sedmice NEXTA, opozicioni medij koji se nalazi u Poljskoj, objavio je snimak u kom novinari, pozivajući se na anonimne izvore u kabinetu predsjednika, optužuju Lukašenka da novcem građana finansira svoje hirove i kupuje nekretnine, vozila i letjelice.


Rezidencije širom zemlje

U snimku se navodi da je Lukašenkova Palata nezavisnosti u Minsku građane koštala 250 miliona eura, a dodaju da Lukašenko ima još 17 rezidencija širom zemlje.

U filmu koji je nazvan "Lukašenkov rudnik zlata" bjeloruski bloger Stepan Putilo navodi i da Lukašenko posjeduje flotu vozila, četiri aviona i helikopter. Ipak, kako navode, ništa od ovoga se ne nalazi u Lukašenkovoj imovinskoj karti i nije prijavljeno poreskim organima. 

Navode i kako Lukašenko voli brendirane stvari. Ističu kako se njegovi Patek satovi mijenjaju iz godine u godinu i da je svaki skupocijen. Optužili su predsjednika i da svojim rođacima dijeli skupocijene olovke.

- Njegovi luksuzni automobili koji vrijede oko 4 miliona eura, ni avioni Boing 737 i 767, kao ni poslovni džet G550 i helikopter, koji koštaju stotine miliona eura, nisu izlistani u poreskim izvještajima - navode u snimku.

Finansiranje Lukašenkovog režima

Optužuju ga i da je za vrijeme svog predsjednikovanja sagradio mnogo objekata, koristeći sumnjive izvore finansiranja.

Najveću pažnju svakako je izazvala njegova Palata nezavisnosti u Minsku, u koju je navodno uloženo oko 250 miliona iz budžeta. Sam Lukašenko tvrdi da nijedna rublja građana Bjelorusije nije investirana u palatu. Ovo zdanje postalo je simbol tenzija otkako je Lukašenko pobijedio na posljednjim izborima, što je dovelo do protesta širom zemlje.

Lukašenko i njegov sin Kolja snimljeni su 23. augusta prošle godine kako helikopterom stižu u palatu i mašu automatskim oružjem dok pitaju "da li su njihovi protivnici još unutra".

Prema navodima autora snimka, Palata nezavisnosti nema nikakvu administrativnu svrhu, a poput i drugih predsjedničkih palata, u njoj postoji sauna, bazen, zimska bašta, vinski podrum, oružarnica ali i spavaće sobe za Lukašenka i za Kolju. Navode i da je u vili sve optočeno zlatom - od grba Republike Bjelorusije do toaleta.

U filmu se ističe i da su "evropski fondovi doprinijeli finansiranju Lukašenkovog režima i njegovog raskalašnog načina života".

- Od 2014. do 2020. EU je uložila oko 3,5 milijardi u Rusiju sa namjerom da Minsk udalji od Moskve i da bivšu sovjetsku republiku približi zapadu - navode u dokumentarcu.


NEXTA navodi da je godinama Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i Evropska investiciona banka dala Bjelorusiji bespovratne kredite ili kredite od 1 posto kamate. Novac je bio namijenjen za ekonomski razvoj, poduzetništvo i zaštitu životne sredine. Umjesto toga, kako navode, Lukašenko je sredstva "preusmjerio" da bi zadovoljio svoje prohtijeve.

Tvrde da su objekti zidani evropskim novcem, a potom prodavani građanima pod hipotekom u rasponu od 8 do 24 posto. Sredstva dodijeljena za programe zaštite životne sredine, prema anonimnim izvorima u administraciji, išla su, između ostalog, i na održavanje rezidencija šefa države u rezervatima prirode.

Mnogi su ovaj dokumentarac uporedili sa snimkom o Vladimiru Putinu koji su nedavno objavili saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. 

Kompleks je snimljen iz zraka dronom, a Navaljni kaže da je 39 puta veći od Monaka, na snimku se vidi podzemni kompleks za hokej na ledu, staklenik sa 2.500 kvadratnih metara i podzemni tunel koji vodi do Crnog mora.

Iz Kremlja su demantovali da ruski predsjednik ima bilo kakve veze sa ovom palatom.


Ko stoji iza NEXTA?

Osnivač NEXTA je Stepan Putilo (22) koji je svoj prvi YouTube kanal pokrenuo kada je imao 15 godina. U početku se fokusirao na muziku, ali se dvije godine kasnije veoma zainteresovao za politiku i rekao je da će "učiniti sve da otkrije sve prljavštine o Lukašenku".

U februaru 2018. godine protiv njega je pokrenuta istraga zbog vrijeđanja predsjednika u snimcima. Tada je već bio u Poljskoj gdje je studirao i više se nije vraćao u Bjelorusiju. NEXTA Telegram nalog je napravljen u jesen 2018. godine, a prošle je bio jedan od "glavnih izvora informiranja" o protestima u državi nakon izbora. U oktobru su bjeloruske vlasti taj kanal označile kao ekstremistički i zabranile objavljvanje ili dijeljenje informacija koje imaju logo NEXTA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.