ODGOVOR KINI

SAD sa saveznicima na Pacifiku planira povećanje proizvodnje vakcina

Sjedinjene Države su odlučne surađivati sa svim našim saveznicima u regiji kako bismo zajedno garantovali stabilnost, staknuo je Bajden

S današnjeg susreta. AFP

Fu. M.

12.3.2021

Džo Bajden (Joe Biden) u petak je na virtuelnom sastanku na vrhu s australskim, indijskim i japanskim premijerom pokrenuo zajedničku inicijativu za "drastično" povećanje proizvodnje cjepiva za covid-19 u jugoistočnoj Aziji, što je prva etapa njegove diplomatske ofenzive protiv Kine.

Ovo je prvi put da "Quad", neslužbeni savez koji je nastao 2000-ih kao protuteža jačanju kineske moći, a Donald Tramp (Trump) ga je obnovio, održava sastanak na najvišem nivou.

- Sjedinjene Države su odlučne sarađivati sa svim našim saveznicima u regiji kako bismo zajedno garantovali stabilnost - istaknuo je Bajden.

Drugi znak koji govori o važnosti Azije u Bajdenovoj vanjskoj politici jest dolazak japanskog premijera u aprilu u SAD, gdje će biti prvi strani čelnik kojeg će novi američki predsjednik osobno primiti, priopćile su u petak obje zemlje.

- Uspostavljamo novo ambiciozno partnerstvo kako bismo potaknuli proizvodnju cjepiva na dobrobit čitavog svijeta i za cijepljenje čitave indijsko-pacifičke regije - istaknuo je Bajden.

Australski premijer Skot Morison (Scott Morrison) je ocijenio da je ovaj sastanak četiriju "demokracija" znak "početka nove ere" u ovom dijelu svijeta, a Narendra Modi je rekao da će Quad i ubuduće biti "važan stub stabilnosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.