PRVA POSJETA

Blinken u Južnoj Koreji: Razmatraju se pritisak i diplomatske opcije

Komentari su uslijedili nekoliko sati nakon što je sjevernokorejski zvaničnik Čoe Son Hui rekao da je pokušaj Bajdenove administracije da stupi u kontakt sa Pjongjangom "jeftin trik"

Entoni Blinken. AFP

A. Ka. / Srna

18.3.2021

Pritisak i diplomatske opcije su na stolu kada je riječ o odnosu prema Sjevernoj Koreji, rekao je danas američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken, nekoliko sati nakon što je visoki sjevernokorejski zvaničnik odbio bilo kakve razgovore dok Vašington ne promijeni politiku.

Blinken je rekao na konferenciji za novinare sa južnokorejskim zvaničnicima u Seulu da će administracija predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) dovršiti reviziju politke prema Pjongjangu u narednih nekoliko sedmica uz bliske konsultacije sa svojim saveznicima.

Razmatraju se pritisak i diplomatske opcije, dodao je Blinken, ali je odbio da saopći više detalja.


Komentari su uslijedili nekoliko sati nakon što je sjevernokorejski zvaničnik Čoe Son Hui rekao da je pokušaj Bajdenove administracije da stupi u kontakt sa Pjongjangom "jeftin trik".

Blinken je u svojoj prvoj posjeti Južnoj Koreji kao državni sekretar, a došao je sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom (Lloyd Austin).

Oni su objavili zajedničko saopćenje sa južnokorejskim kolegama u kojem su obećali da će zajedno raditi na regionalnim pitanjima, od klimatskih promjena i pandemije koronavirusa do trgovine i Sjeverne Koreje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.