BROJNE TEME

Čelnici EU u posjeti Ankari, traže ublažavanje spora na Mediteranu

Evropska unija podržava Atinu, dok Ankara optužuje blok za pristrasnost i za neispunjavanje obećanja

Mišel i Fon der Lejen s Erdoanom. AFP

Fu. M.

6.4.2021

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) u utorak je pozvao Tursku da nastavi raditi na rješavanju sporova s Grčkom i Kiprom oko prava na eksploataciju gasa u istočnom Mediteranu tokom posjete Ankari kako bi raspravljao o trgovini i izbjeglicama s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Spor između Turske i članica EU Grčke i Kipra oko jurisdikcije nad morskim energetskim resursima zategnuo je odnose dvije strane, dostižući vrhunac prošlog ljeta kada su turske i grčke mornaričke fregate pratile brodove koji istražuju energetske resurse u spornim vodama.

Evropska unija podržava Atinu, dok Ankara optužuje blok za pristrasnost i za neispunjavanje obećanja u okviru migrantskog sporazuma iz 2016.

Posjeta Mišela i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen (Leyen) uslijedila je nakon samita EU u prošlom mjesecu na kome je blok saopćio da bi mogao raditi na produbljivanju veza i pružiti više novca za izbjeglice u Turskoj.

- U Ankari spremni smo (s Von der Leyen) da započnemo rasprave (s Erdoganom) o budućim odnosima Turske i EU. Održiva deeskalacija zahtijeva stvaranje konstruktivnije agende - piše Mišel na Twitteru.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.