DOK TRAJU PROTESTI

Pojavio se snimak policijskog ubistva Afroamerikanca

Policija je prikazan snimak tjelesne kamere policajke Kim Poter

Fu. M.

Pojavio se snimak napada

Foto: Printscreen


Nasilni protesti zbog novog policijskog ubistva Afroamerikanca u SAD traju već tri noći zaredom, a smirivanju bijesa lokalne zajednice nisu pomogle ni ostavke šefa policije i policajke koja je upucala 20-godišnjeg Dauntea Wrighta nakon što ga je s kolegama zaustavila zbog navodnog saobraćajnog prekršaja.

Ovog puta je poprište ubistva i nereda koji su uslijedili Bruklin Centru, gradić u američkoj saveznoj državi Minesoti. Tačnije, radi se o predgrađu Mineapolisa, grada u kojem je policajac u maju prošle godine ubio Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), nakon čega su dširom SAD uslijedili često nasilni protesti pokreta "Black Lives Matter" protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Wright je nasmrt ustrijeljen u nedjelju nakon što se opirao hapšenju i pokušao pobjeći od policajaca natrag u svoj automobil.

A prema policijskom izvještaju i snimci koju su objavili, čini se da je ovo ubistvo bilo - nesretni slučaj. Naime, policajka je, tvrde iz policije Bruklin Centar greškom izvukla iz opasača pištolj umjesto elektrošokera.

Policija je prikazan snimak tjelesne kamere policajke Kim Poter (Potter) na kojoj se vidi borba između Vrajta i nje te njenih dvoje kolega. Vrajt se, kad se istrgnuo iz ruku policajaca koji su mu pokušavali staviti lisice, vratio u automobil, a na snimci se čuje kako policajka izvlači pištolj vičući: "Šoker!"

Više o temi SAD

AMERIČKI PREDSJEDNIK
Bajden predložio Putinu sastanak u trećoj zemlji
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na