BIVŠA TUŽITELJICA

Karla del Ponte otkrila detalje: Izručenje Miloševića slavili smo uz vino

Otkrila je također i da je dan uoči Miloševićevog hapšenja bila u Skoplju

Fu. M. / Kurir

Karla del Ponte i Slobodan Milošević

Foto: Agencije


Kada je bivši predsjednik Jugoslavije, balkanski kasapin, Slobodan Milošević 2001. prebačen u Hag, rukovodeći ljudi Tribunala slavili su uz vino. To je svojevremeno otkrila nekadašnja glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla).

Del Ponte je, naime, prije nekoliko godina za TV produkciju agencije Sensa detaljno opisala kako je tekla operacija prebacivanja Miloševića u Hag 28. i 29. juna 2001. godine.

- Bilo je važno da srbijanske vlasti uspostave kontakt s nama kako bismo mogli da stupimo u vezu sa NATO i vidimo kako će se to obaviti. Naravno, sve vrijeme operacija je čuvana u potpunoj tajnosti. Ali bili su to vrlo napeti trenuci jer se do posljednjeg časa, dok on stvarno nije bio u helikopteru, nije znalo da li će operacija uspjeti.

Moglo se, na primjer, dogoditi da odbije da uđe u helikopter. Bilo smo, dakle, u telefonskom kontaktu sa Beogradom, a tamo su bili i naši ljudi, koje smo poslali da prate šta se događa. I sve je dobro prošlo - otkrila je svojevremeno Del Ponte, a ovih dana je na to podsjetio portal RTS-a.

  • Milošević prilikom izručenja

    Milošević prilikom izručenja

    Foto: Agencije


Ona je potom opisala i kakvo je raspoloženje vladalo u Tribunalu nakon što je u pritvorsku jedinicu smješten Milošević.

- Sjećam se da smo bili ovdje (u Tribunalu), slavili smo, otvorili smo bocu crnog vina, koje čak nije bilo ni dobro, moram priznati, i pili smo iz papirnih čaša. Bio je to, na izvjestan način, trenutak olakšanja nakon velikog posla koji smo obavili - navela je Del Ponte.

Otkrila je također i da je dan uoči Miloševićevog hapšenja bila u Skoplju, te da je sve vrijeme bila na vezi s tadašnjim srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem.

- On me je pozvao i rekao da šalje jednog svog pomoćnika da mi prenese novosti. Došao je iste večeri i rekao mi: "Sutra ćemo uhapsiti Miloševića.

- Sjećam se da mi je rekao da za to zna samo troje ili četvoro ljudi, ali da će stvar biti obavljena - rekla je ona.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na