PRAVO NA LIJEČENJE

Slavni iz cijelog svijeta pisali Putinu: Navalni je kritično!

Gospodine predsjedniče, pozivamo vas da Alekseju Navalnom odmah pružite medicinsku pomoć i njegu koja mu je hitno potrebna

Navalni: Ne može da se liječi. Agencije

M. Aš./ Index

17.4.2021

Više od 70 slavnih osoba iz cijelog svijeta napisalo je otvoreno pismo ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, zahtijevajući od njega da omogući liječenje disidentu Alekseju Navalnom koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji.

- Ima zakonsko pravo da ga pregleda i liječi liječnik po njegovu izboru - naveli su.

Podsjećajući na njegovu bolest, potpisnici su napisali: "Kao ruski državljanin Navalni ima zakonsko pravo da ga pregleda i liječi liječnik po njegovu izboru."

Njihov poziv objavilo je u subotu nekoliko europskih tiskovina, među kojima i Economist na engleskom jeziku.

Pismo su potpisali autorica knjiga o Harryju Potteru, J. K. Rowling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Mueller, Louise Gluck i Svetlana Alekijevič, član grupe ABBA-e Bjorn Ulvaeus, britanski glumci Benedict Cumberbatch i Kristin Scott Thomas te povjesničari Niall Ferguson i Simon Schama.

"Kritično je"

U pismu koje su spomenute poznate osobe uputile Putinu ističe se da je Navalni u kritičnom stanju.

- Gospodine predsjedniče, pozivamo vas da Alekseju Navalnom odmah pružite medicinsku pomoć i njegu koja mu je hitno potrebna, a na koju, u skladu s ruskim zakonom, ima pravo. Kao netko tko je prisegnuo da će poštovati zakon, sada samo to morate provesti u djelo."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.