ITALIJA

Desničaru Mateu Salviniju za otmicu migranata prijeti 15 godina zatvora

On 2019. godine nije dozvolio španskom humanitarnom brodu s više od 100 migranata i izbjeglica da uplovi u italijansku luku

Salvini: Suđenje počinje 15. septembra. Arhiv

L. S.

17.4.2021

Sud na Siciliji donio je odluku o pokretanju procesa protiv bivšeg italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija (Matteo) za otmicu, jer 2019. godine nije dozvolio španskom humanitarnom brodu s više od 100 migranata i izbjeglica da uplovi u italijansku luku. 

Oni su zbog toga gotovo tri sedmice proveli na otvorenom moru, sve dok tužioci nisu naredili zapljenu broda i evakuaciju putnika.



Salvini: Poručio kako je siguran da je uradio ispravnu stvar. Arhiv

Salvini, lider krajnje desničarske partije "Liga", prisustvovao je preliminarnom saslušanju u sudu u Palermu, a suđenje će početi 15. septembra. Prijeti mu 15 godina zatvora ako bude bude proglašen krivim na kraju dugog procesa u tri faze. Konačna presuda mogla bi značiti i da on više ne smije obnašati dužnosti u vladi.

On je putem "Twittera" poručio kako je siguran da je uradio ispravnu stvar u skladu s italijanskim zakonima i da je zabranivši uplovljavanje spasilačkog broda "branio sigurnost i dostojanstvo Italije". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.