ITALIJA

Desničaru Mateu Salviniju za otmicu migranata prijeti 15 godina zatvora

On 2019. godine nije dozvolio španskom humanitarnom brodu s više od 100 migranata i izbjeglica da uplovi u italijansku luku

L. S.

Salvini: Suđenje počinje 15. septembra

Foto: Arhiv


Sud na Siciliji donio je odluku o pokretanju procesa protiv bivšeg italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija (Matteo) za otmicu, jer 2019. godine nije dozvolio španskom humanitarnom brodu s više od 100 migranata i izbjeglica da uplovi u italijansku luku. 

Oni su zbog toga gotovo tri sedmice proveli na otvorenom moru, sve dok tužioci nisu naredili zapljenu broda i evakuaciju putnika.

  • Salvini: Poručio kako je siguran da je uradio ispravnu stvar

    Salvini: Poručio kako je siguran da je uradio ispravnu stvar

    Foto: Arhiv


Salvini, lider krajnje desničarske partije "Liga", prisustvovao je preliminarnom saslušanju u sudu u Palermu, a suđenje će početi 15. septembra. Prijeti mu 15 godina zatvora ako bude bude proglašen krivim na kraju dugog procesa u tri faze. Konačna presuda mogla bi značiti i da on više ne smije obnašati dužnosti u vladi.

On je putem "Twittera" poručio kako je siguran da je uradio ispravnu stvar u skladu s italijanskim zakonima i da je zabranivši uplovljavanje spasilačkog broda "branio sigurnost i dostojanstvo Italije". 

Više o temi Italija

ITALIJA
Bajić donio važnu pobjedu Askoliju
ITALIJA
Zemljotres u Jadranu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na