ŠPIJUNSKI SKANDAL

Češka: Osumnjičeni za eksploziju u skladištu oružja povezani s trovanjem Sergeja Skripala

Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Agencije

Fu. M.

19.4.2021

Češka traga za dvojicom Rusa zbog sumnje da su povezani s eksplozijom u vojnom skladištu pokraj Ostrave 2014. godine u kojoj su poginule dvije osobe.

Dva Rusa koristila su iste putovnice kao ruski agenti osumnjičeni za trovanje rusko-britanskog špijuna Sergeja Skripala. U znak protesta, Česi protjeruju 18 ruskih diplomata koji su dobili 48 sati da napuste zemlju, piše "Jutarnji list".

BBC je objavio fotografije Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, povezanih sa slučajem Skripal i pokušajem trovanja trgovca oružjem u Bugarskoj.

Britanci su "Boširova" identificirali kao Anatolija Čepigu, a "Petrova" kao Aleksandra Miškina, agente GRU.

- Postoji osnovana sumnja u umiješanost časnika ruske obavještajne službe GRU, jedinice 29155, u eksploziju skladišta oružja na području Vrbetice - rekao je premijer Andrej Babiš u TV prijenosu uživo.

Evropske obavještajne službe smatraju da je jedinica 29155 ruske tajne službe GRU zadužena za atentate, sabotaže i subverzije, javlja BBC.

Česi kažu da su informacije dobili u petak. BBC javlja da je ključan bio e-mail koji je dobila Imex Grupa, firma koja je upravljala skladištem. E-mailom, navodno poslanim iz Nacionalne garde Tadžikistana, tražilo se da se omogući inspekcijska posjeta Ruslana Tabarova iz Tadžikistana i Nikolaja Popa, državljanina Moldavije.

Slike na njihovim pasošima podudaraju se s fotografijama s putovnica dvojice Rusa iz slučaja Skripal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.