DIPLOMATSKI RAT

Pakistanski parlament glasa o protjerivanju francuskog ambasadora

Premijer Imran Khan upozorio je svoju naciju u televizijskom obraćanju kasno u ponedjeljak da Pakistan riskira platiti cijenu ako protjera francuskog ambasadora, jer se polovina izvoza zemlje prodaje u Evropsku uniju

Pakistanski parlament glasa o protjerivanju ambasadora. Ilustracija

Fena

20.4.2021

Pakistanska vlada tražit će u parlamentu u utorak glasanje o tome hoće li protjerati francuskog ambasadora nakon nasilnih antifrancuskih protesta islamista koji zahtijevaju djelovanje zbog karikatura poslanika Muhameda, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Premijer Imran Khan upozorio je svoju naciju u televizijskom obraćanju kasno u ponedjeljak da Pakistan riskira platiti cijenu ako protjera francuskog ambasadora, jer se polovina izvoza zemlje prodaje u Evropsku uniju.

Odnosi između Pariza i Islamabada postali su zategnutiji nakon što je predsjednik Emmanuel Macron krajem prošle godine odao počast francuskom učitelju kojemu je muškarac čečenskog porijekla odrubio glavu zbog prikazivanja karikatura Muhameda na času o slobodi govora.

Muslimani takve karikature svog poslanika smatraju bogohulnim, podsjeća Reuters.

Protjerivanje ambasadora jedan je od glavna četiri zahtjeva radikalne grupe Tehrik-e-Labaik Pakistan (TLP), koju je vlada zabranila prošle sedmice nakon što su njeni članovi blokirali glavne autoceste, željeznice i pristupne rute do većih gradova, napadajući policiju i paleći javnu imovinu.

U sukobima s islamistima četvorica policajaca su ubijena, gotovo desetak je zarobljeno i više od 800 ranjeno, od kojih su mnogi teško povrijeđeni.

Islamisti kažu da su i tri člana TLP-a ubijena.

Nasilje je izbilo nakon što je vlada pritvorila lidera TLP-a Saada Hussaina Rizvija uoči planirane antifrancuske kampanje čiji je cilj bio pritisak na premijera Khana da poduzme akciju.

U ponedjeljak je vlada saopćila da je ušla u pregovore s TLP-om, te da je islamistička grupa oslobodila 11 policajaca koji su uhvaćeni tokom sukoba ispred sjedišta TLP-a u istočnom gradu Lahoreu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.