POLITIČKI ANALITIČAR

Đenero za "Avaz": Rusiju treba vratiti tamo gdje joj je mjesto, ne smije biti popuštanja

Đenero se pribojava da zbog ovakve ruske politike postoji velika opasost od ozbijanja većeg sukoba

Davor Đenero. Arhiv

Piše: D. Hadžović

20.4.2021

Više od sto hiljada ruskih vojnika nagomilalo se uz ukrajinsku granicu i u anektiranom Krimu, objavio je ured šefa evropske diplomacije Džozepa Borelja (Josep Borrell) nakon sastanka evropskih ministara vanjskih poslova i ukrajinskog kolege.

Američki zvaničnik, koji je za "Reuters" govorio pod uvjetom da mu se ne otkrije identitet, kazao je da Rusija gomila desetke hiljada vojnika, no nije mu bilo poznato da postoje podaci koji govore o više od 150.000 vojnika.



Zauzeti što veću teritoriju

U razgovoru za "Avaz" politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero ističe da je ovo situacija na rubu poigravanja s globalnim mirom.

- Rusija pokušava ovo razdoblje uspostave nove administracije u Americi koja je manje prijateljska prema širenju ruskog interesa, iskoristiti za ostvarivanje što je moguće boljeg položaja i kroz agresivnu Putinovu politiku zauzeti što veću teritoriju svoje geopolitičke sfere, smatra Đenero.

Đenero se pribojava da zbog ovakve ruske politike postoji velika opasost od ozbijanja većeg sukoba.

- Jas se bojim da je trentuno situacija vrlo blizu Kubanske krize i da postoji ozbiljna opasnost od eskalacije sukoba u Ukrajini. Meni je drago da je Borelj sad reagirao oštrije nego na početku, on je u jednom trenutku dozvolio bio da ga ruska politika praktički ponizi, no sada je pozicija Evropske unije, jasnija, dosljednija i više euroatlantistička nego što je bila.


Sjeverni tok 2

No, analitičar ističe da EU morao zauzeti i mnogo oštriji stav prema Rusiji.

- Prije svega, mora prekinuti projekte Sjeverni tok 2, jer Sjevereni tok 2 nije ekonomski nego geopolitički projekt, koji ne služi dobavi novog plina Evropi nego izoliranju Ukrajine i prepuštanje Ukrajine potpunoj kontroli od strane Rusije, upozorava Đenero.

Đenero smatra kako Rusiji treba vratiti na njeno mjesto.

- Bojim se da nema nikakvog detanta, nikakvog popuštanja, toliko dugo dok se Rusija ne stavi na svoje mjesto. Kada je riječ o Rusiji, mislim da se treba uvijek sjetiti onoga što je o Rusiji govorio Barak Obama (Barack), da je ona po svojoj strukturi zemlja trećeg svijeta koja nije u stanju svijetu ponuditi išta drugo osim oružja i energenata. Ova priča o cjepivima se isto tako može svesti na priču o vojnoj dominaciji, vidite da jako dobro razumiju kako preko haosa širiti svoj utjecaj, ističe analitičar u razgovoru za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.