PORUKE

Bajden otvorio Samit o klimatskim promjenama: Utrkujmo se za održivijom budućnošću

Fokus tokom dvodnevnog samita bit će na smanjenju emisije ugljika u sljedećih 10 godina

Anadolija

Džo Bajden

Foto: AFP


Obraćanjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) u online formatu danas je počeo Samit o klimatskim promjenama, čiji su domaćin SAD i na kojem učestvuje više od 40 svjetskih lidera, javlja Anadolija.

Fokus tokom dvodnevnog samita bit će na smanjenju emisije ugljika u sljedećih 10 godina, promocija nedržavnih aktera koji rade na ekonomskim prednostima klimatskih aktivnosti, posebno kroz oblast zapošljavanja, tehnologije transformacije i globalnih klimatskih promjena.

Američki predsjednik Bajden je u uvodnom govoru rekao kako su se uticaja klimatskih promjena dotakli i u infrastrukturnom planu koji je predstavio.

- Želim i izgraditi našu kritičnu infrastrukturu i primijeniti čistu tehnologiju na njih. To će biti investicija za danas i za sutra" - rekao je Bajden.

  • Svjetski lideri na samitu

    Svjetski lideri na samitu

    Foto: AFP


Naglasivši da se nauka ne može poreći i da ne može ostati neaktivna u vezi s klimatskim promjenama, Bajden je pojasnio da su predložili uspostavljanje punionica za električna vozila u cijeloj zemlji kao dio infrastrukturnog paketa.

Podvlačeći da svi sektori u zemlji imaju važnu ulogu po pitanju klimatskih promjena, Biden je rekao:

- SAD planira smanjiti emisiju stakleničkih plinova za pola do 2030. godine. Kao nacija idemo prema tom cilju. Ako poduzmemo ekonomske korake ne samo za prosperitetniji život, već i za zdraviji, pravedniji i čišći planet, možemo to i ostvariti.

Naglašavajući da SAD, također, želi postići nulti nivo emisije ugljika do 2050. godine, još je istakao:

- Međutim, Amerika čini manje od 50 posto emisija ugljika u svijetu. Niti jedna država ne može sama riješiti ovaj problem. Moramo napraviti korak kao zemlje koje predstavljaju najveće svjetske ekonomije.

  • Samit se održava dva dana

    Samit se održava dva dana

    Foto: AFP


Napominjući da bi sve zemlje trebale poduzeti hrabre korake radi čišće energije, Biden je dodao:

- Utrkujmo se za održivijom budućnošću. To je jedini način na koji se možemo nositi s ovom egzistencijalnom krizom našeg doba. Znamo koliko je ona važna.

Kazao je kako današnji samit predstavlja važan korak i za klimatski samit koji će se održati u Glasgowu u novembru, te zahvalio svim učesnicima.

Samitu prisustvuju kineski predsjednik Xi Jinpinga, ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), predsjednik Vijeća Evropske unije (EU) Šarl Mišel (Charles Michel), poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i brojni drugi.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na