TREĆI MANDAT

Albanski premijer Edi Rama proglasio pobjedu na izborima

Bit ću premijer svih Albanaca, rekao je i pozvao opoziciju na saradnju s njegovom strankom u interesu zemlje

A. K.

Edi Rama

Foto: Agencije


Albanski premijer Edi Rama proglasio je u utorak "najljepšu pobjedu" nakon uspjeha socijalista na parlamentarnim izborima u Albaniji koji bi mu trebali omogućiti treći mandat.

- Oborili smo rekord - rekao je šef vlade hiljadama svojih pristaša koji su mahali zastavama na Skenderbegovom trgu u Tirani, te se zahvalio na ukazanom povjerenju za treći mandat.

Prema službenim rezultatima nakon što je prebrojano 95 posto glasačkih listića, Socijalistička stranka je dobila 48 posto glasova u nedjelju, što je oko deset posto više od opozicije okupljene oko demokrata desnog centra.

Projekcije Središnjeg izbornog povjerenstva (CEC) daju PS-u apsolutnu većinu, sa 74 od 140 zastupničkih mjesta, što bi im trebalo omogućiti da i dalje samostalno vladaju.

Izborni proces pomno prati međunarodna zajednica koja u njemu vidi test dobrog funkcioniranja krhkih institucija Albanije, koja je sedam godina kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

Nakon predizborne kampanje obilježene uvredama, optužbama za korupciju i nasilje, glasanje i prebrojavanje su se odvijali bez većih problema i Edi Rama je obećao raditi s oporbom.

- Bit ću premijer svih Albanaca - rekao je i pozvao opoziciju na saradnju s njegovom strankom u interesu zemlje.

Demokrati Lulzima Bashe, koji su proglasili pobjedu čim je glasanje završilo i nisu bili poznati rezultati, nisu u utorak priznali poraz.

Prema podacima CEC-a stranke opozicije okupljene oko demokrata su dobile oko 39 posto glasova ili 59 mjesta. 

Više o temi Edi Rama

PRELIMINARNI REZULTATI
Tijesna pobjeda Edija Rame
ČETIRI DANA PRED IZBORE
U Elbasanu ubijen aktivista stranke Edija Rame

Više o:

Edi Rama Albanija
NA VRH

Podijeli članak na