VREMEPLOV

Obilježava se Međunarodni dan igre, na dan rođenja začetnika moderne igre

Osnovna ideja je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanja u njegovoj univerzalnosti

Danas se obilježava Međunarodni dan igre. Ilustracija

A. K.

29.4.2021

Danas se obilježava Međunarodni dan igre, na dan rođenja Žana Žorža Novera (1727.), začetnika moderne igre. Osnovna ideja obilježavanja Međunarodnog dana igre jeste podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanja u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke i etičke prepreke. 

Pored toga, na današnji dan, 29. aprila, rođen je japanski car, kojeg su prozvali "dobroćudni car", najviše ga je zanimala botanika,umro je engleski filmski režiser Alfred Hičkok (Alfred Hitchcock), a njemačke snage su kapitulirale u Drugom svjetskom ratu.

1429. - Francuska nacionalna junakinja Jovanka Orleanka u Stogodišnjem ratu, na čelu odreda od 800 ljudi, ušla u Orlean i poslije nekoliko dana natjerala u bjekstvo engleske osvajače, koji su sedam mjeseci opsjedali grad.

1818. - Rođen ruski car Aleksandar Drugi Nikolajevič Romanov, koji je 1861. - šest godina po stupanju na prijesto, oslobodio seljake feudalnih obaveza. Tokom vladavine do 1881. - kad su ga ubili članovi tajnog terorističkog udruženja "Narodna volja" - progonio je nosioce naprednih ideja, ali je sproveo buržoaske reforme, reorganizovao sudstvo, upravu i vojsku i osvojio Kirgiziju, Turkmeniju, Uzbekistan i dijelove Kavkaza.


Oslobođen najstariji koncentracioni logor

1837. - Rođen francuski general Žorž Ernest Bulanže, ministar vojske od 1886. do 1887, vođa uticajnog političkog pokreta koji umalo nije srušio Treću Republiku. Stvorio je reakcionarni i antiparlamentarni pokret bulanžista, okupivši sve neprijatelje Republike, koju je težio da uništi i da obnovi monarhiju u Francuskoj. Kad su ga republikanci optužili za pokušaj prevrata, pobjegao je u Belgiju, gdje je 1891. izvršio samoubistvo.

1901. - Rođen japanski car Hirohito, koji je vladao od 1921, kad je kao regent zamjenjivao bolesnog oca. Krunisan je 1926. i bio na prijestolu do smrti 1989. Poslije poraza Japana u Drugom svjetskom ratu - tokom kojeg je podsticao osvajanja, ne osvrćući se na ogromne patnje pokorenih nacija - 1946. se odrekao "božanskog porijekla". Vlast mu je znatno ograničena ustavom iz 1947. i od tada je među Japancima uporno širen mit o dobroćudnom caru, koga je od svega najviše zanimala botanika.

1907. - Rođen američki filmski režiser austrijskog porijekla Fred Cineman, autor filmova realističke opservacije i angažovanog tretmana socijalnih problema i unutrašnjih moralnih sukoba. Filmovi: "Oči u noći", "Sedmi krst", "LJudi", "Tereza", "Tačno u podne", "Svat", "Odavde do vječnosti" , "Oklahoma!", "Šešir pun kiše", "Starac i more", "Priča o kaluđerici", "Čovjek za sva vremena" , "Operacija `Šakal`".

1945. - Američke trupe u Drugom svjetskom ratu oslobodile najstariji njemački koncentracioni logor Dahau, koji su nacisti osnovali 1933. U njemu je ubijeno oko 70.000 ljudi, uključujući 6.000 Jugoslovena.

1945. - U Drugom svjetskom ratu kapitulirale njemačke snage u sjevernoj Italiji, Austriji, Štajerskoj i Koruškoj.

Zemljotres sa 140 žrtava

1965. - Vlada Australije odlučila da pošalje trupe u Vijetnam radi pomoći snagama južnovijetnamskog režima i američkoj vojsci u borbi protiv armije Sjevernog Vijetnama i Vijetkonga, oslobodilačkog pokreta Južnog Vijetnama.

1975. - Amerikanci u haosu napustili Sajgon, neslavno okončavši dvije decenije intervencije SAD u Vijetnamu, čime je praktično završen Vijetnamski rat tokom kojeg je poginulo više od 58.000 američkih vojnika.

1980. - Umro engleski filmski režiser Alfred Hičkok, koji se proslavio filmovima kriminalističkog žanra i strave, u kojima je sa svojevrsnim humorom slikao građansko društvo. Bio je majstor filmske montaže, napetosti i ambijenta. Filmovi: "Čovjek koji je suviše znao", "Rebeka", "Ptice", "Psiho", "39 stepenica", "Tajni agent", "Ozloglašena", "Slučaj Paradin", "Konopac", "Prozor u dvorištu", "Pozovi M. radi ubistva", "Nevolje sa Harijem", "Marni", "Topaz", "Porodična zavjera", "Frenezija", "Vrtoglavica", "Sjever-sjeverozapad".

1991. - U zemljotresu u sovjetskoj republici Gruziji poginulo više od 140 ljudi.

1995. - U Šri Lanki tamilski pobunjenici oborili vojni avion, usmrtivši 52 osobe u letjelici.

2008. - Umro Albert Hofman, švajcarski hemičar, pronalazač LSD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.