OBILJEŽAVANJA

Predsjednici zemalja EU povodom Dana Evrope građanima uputili zajedničko pismo

Ovaj Dan Evrope je poseban, navode u zajedničkom pismu

Obillježavanje Dana Evrope. Agencije

Fu. M.

8.5.2021

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i svi drugi predsjednici zemalja EU uputili su u prigodi obilježavanja Dana Evrope zajedničko pismo građanima u kojemu su ih pozvali da iskoriste Konferenciju o budućnosti Evrope kao "jedinstvenu priliku kako bismo oblikovali našu zajedničku budućnost".

U zajedničkom pismu građanima, predsjednici zemalja EU uputili su "najbolje želje svim evropskim građanima povodom Dana Evrope", saopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatske.

- Ovaj Dan Evrope je poseban. Drugu godinu zaredom slavimo ga u izazovnim okolnostima pandemije covida-19. Suosjećamo sa svima onima koji su patili zbog pandemije. Ovogodišnji Dan Evrope također je poseban jer označava početak Konferencije o budućnosti Evrope. Pozivamo sve građane EU da iskoriste ovu jedinstvenu priliku kako bismo oblikovali našu zajedničku budućnost - navodi se u pismu.

Evropske integracije

Predsjednici u ponovili da su "okolnosti oko ove rasprave o budućnosti Evrope vrlo drukčije od onih prethodnih godina."

"Možda se čini kako nema dovoljno vremena za dubinsku raspravu o budućnosti Europe u sadašnjoj situaciji. Naprotiv, pandemija covida-19 podsjetila nas je na ono što je uistinu važno u našim životima: naše zdravlje, naš odnos s prirodom, naš odnos s bližnjima, međusobna solidarnost i zajednički rad. Otvorila je pitanja o načinu na koji živimo naše živote. Otkrila je jake i slabe strane evropskih integracija. O svemu tome trebamo razgovarati."

Prošlo je 70 godina

- Izazovi s kojima se kao Europljani suočavamo su višestruki: od borbe s klimatskom krizom i stvaranja zelenih ekonomija, istovremeno balansirajući sve veću konkurenciju među globalnim akterima, do težnje za digitalnom transformacijom naših društava. Trebat ćemo razviti nove metode i nova rješenja. Budući da smo demokracije, naša snaga je u angažiranju glasova unutar naših društava, kojih  je mnogo, kako bismo pronašli najbolji put naprijed. Što više ljudi sudjeluje u širokoj i nepristranoj raspravi, to bolje za našu Uniju - stoji u zajedničkom pismu predsjednika članica EU.

Kako se podsjeća u pismu građanima Evrope, "europski projekt je bez povijesnog presedana".

"Prošlo je 70 godina od potpisivanja Ugovora o osnivanju Evropske zajednice za ugljen i čelik, odnosno 64 godine od rođenja Evropske zajednice u Rimu. Tada su europski čelnici pronalazili načine kako objediniti ratom zahvaćenu Evropu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.