POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Treća doza AstraZenece daje dobre rezultate u proizvodnji antitijela

Vijest je objavljena nakon što su proizvođači vakcina upozorili da će u cijelom svijetu možda biti potrebna dodatna doza za jačanje efekta vakcine

Z. K.

Vakcina Astra Zeneca zasnovana je na novoj tehnologiji

Foto: Agencija


Vakcina protiv koronavirusa AstraZeneca postigla je dobre rezultate u proizvodnji antitijela sa primljenom trećom dozom koja pojačava njenu efekasnost, pokazalo je kliničko ispitivanje na ljudima, a prenio je "Financial Times".

Vijest je objavljena nakon što su proizvođači vakcina upozorili da će u cijelom svijetu možda biti potrebna dodatna doza za jačanje efekta vakcine zbog novih varijanti virusa. Pojedini naučnici dovode u pitanje opravdanost treće doze, navodi ovaj list.

  • Pojedini naučnici dovode u pitanje opravdanost treće doze

    Pojedini naučnici dovode u pitanje opravdanost treće doze

    Foto: Agencija


"Financial Times" je citirao osobu upućenu u rezultate studije koja je rekla da je reakcija u sintezi antitijela poslije treće doze bila dovoljno snažna protiv bilo kojeg soja. Vakcina Astra Zeneca zasnovana je na novoj tehnologiji u kojoj se koristi modificirana verzija adenovirusa, koji izaziva običnu prehladu, kao vektor za prijenos instrukcija ljudskim ćelijama.

Zbog ovakvog dizajna, neki naučnici smatraju da bi doze mogle izgubiti svoju efikasnot ukoliko godišnja imunizacija postane neophodna u borbi protiv novih varijanti koronavirusa. Nije poznato kada Oksford i AstraZeneca planiraju objavljivanje podataka iz ove studije.

Više o temi AstraZeneca

20 MILIONA DO KRAJA JUNA
Bajden: Nijedna zemlja neće poslati više vakcina od SAD
NA VRH

Podijeli članak na