EVROPSKO VIJEĆE

Od Borelja zatraženo da predstavi izvještaj o odnosima Brisela i Rusije

Lideri su potvrdili jedinstvo i solidarnost EU usljed navedenih postupaka Rusije, kao i podršku istočnim partnerima bloka

Borelj: Lideri su potvrdili jedinstvo i solidarnost EU usljed navedenih postupaka Rusije. Arhiv

A. J. / Srna

25.5.2021

Lideri 27 zemalja EU zatražili su od visokog predstavnika Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepa Borelja (Josep Borrell) da predstavi izvještaj o odnosima Brisela i Rusije do samita bloka koji će se održati u junu, navodi se u zaključcima objavljenim nakon prvog dana samita evropskih lidera u Briselu.


U dokumentu se navodi da Evropsko vijeće potvrđuje privrženost prema pet principa koji određuju politiku EU usmjerenu ka Rusiji.


- Evropsko vijeće poziva visokog predstavnika i Evropsku komisiju da predstave izvještaj sa političkim opcijama u vezi sa odnosima EU i Rusije, u skladu sa pomenutim principima, sa ciljem sastanka u junu 2021. godine - ističe se u saopćenju izdatom nakon strateške debate lidera Unije o Rusiji.


U saopćenju, koje je sastavljeno od pet tačaka, naglašava se da Evropsko vijeće "osuđuje protivzakonite, provokativne i ometajuće ruske aktivnosti protiv EU, njenih članica i šire", prenosi TASS.


Lideri su potvrdili jedinstvo i solidarnost EU usljed navedenih postupaka Rusije, kao i podršku istočnim partnerima bloka.


Oni su izrazili solidarnost sa Češkom u odnosima sa Rusijom, uz napomenu da će EU nastaviti koordinaciju sa partnerima koji slično razmišljaju.


Pomenutih pet principa potvrđeno je 2016. godine, a oni uključuju puno sprovođenje Minskog protokola o istočnoj Ukrajini, bliže odnose sa bivšim sovjetskim republikama koje su susjedi Rusije, jačanje otpornosti EU na ono što se naziva "ruska prijetnja", selektivno angažovanje sa Rusijom u radu na određenim pitanjima, kao što je terorizam, i podrška kontaktima između naroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.