OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE

Haos u Tunisu, ljudi se mlate s policijom

Sukobi su se dogodili u tuniskom naselju Sejoumi

A. Ka.

13.6.2021

Nasilni protesti. EPA

Nasilni protesti ponovno su izbili na ulicama glavnog grada Tunisa u subotu navečer, dodajući pritisak na vladu premijera Hichema Mechichija da suzbije policijsko nasilje.

Sukobi su se dogodili u tuniskom naselju Sejoumi, a uslijedili su nakon protesta koji su se održali ranije u subotu u središtu grada, tokom kojih su protestanti bacali stolice i kamenje na policiju, koja je uzvratila šutiranjem i udaranjem palicama.

Objava videa policijskog skidanja i premlaćivanja mladića ove je sedmice izazvala ljutnju u zemlji i potakla sumnju u vjerodostojnost reformi policije poduzetih nakon revolucije 2011. godine.

Policajci koji su sudjelovali u incidentu su uhapšeni, a premijer je rekao kako je incident šokantan i neprihvatljiv.


Protesti u Sejoumiju izbili su u utorak nakon što je muškarac kojeg je policija uhaspila zbog sumnje da je trgovao drogom umro u pritvoru. Porodica je optužila policiju da su ga pretukli do smrti. Tunisko ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo je optužbu.

Aktivisti za ljudska prava rekli su kako policijsko nasilje prijeti podrivanju demokratskih dobitaka postignutih nakon svrgavanja represivnog režima predsjednika Zine El Abidine Ben Alija prije deset godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.