AMERIČKI LIDER

Bajden: NATO-ova kolektivna odbrana je sveta obaveza

NATO je sam po sebi krucijalno važan za interese SAD i da ga nema, morali bismo ga izmisliti, kazao je Bajden

Džo Bajden. AFP

Fu. M.

14.6.2021

Član Sjevernoatlantskog ugovora o kolektivnoj odbrani je sveta obaveza, izjavio je danas predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden), javlja Anadolija.

Američki predsjednik Bajden je stigao u sjedište NATO-a u Briselu, gdje ga je uoči današnjeg samita dočekao generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

- NATO je sam po sebi krucijalno važan za interese SAD i da ga nema, morali bismo ga izmisliti - kazao je Bajden u kratkoj izjavi po dolasku u sjedište NATO-a.

Bajden je također poslao poruku odlučnosti za jačanje saradnje SAD i Evrope te je kazao da je SAD uz Evropu.

Bajdenove izjave svjedoče o američkoj predanosti NATO-u i principu kolektivne odbrane koje je glasno osporavao njegov prethodnik Donald Tramp (Trump).

U toku je samit NATO-a. AFP

Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora je kamen temeljac tog vojnog saveza, koji pruža kolektivnu odbranu u slučaju napada na svakog člana organizacije.

Na kolektivnu odbranu članice su se pozvale samo jednom u historiji NATO-a, kada su SAD zatražile podršku od saveznika nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Lideri članica NATO-a danas će na samitu u sjedištu te organizacije razgovarati o odnosima s Rusijom i Kinom, kao i o programu NATO-a 2030 koji treba povećati otpornost organizacije i pripremiti je za nove izazove, uključujući klimatske promjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.