U VILI U ŽENEVI

Kremlj otkrio detalje sastanka Putina i Bajdena: Da li će razgovarati oči u oči?

Ušakov je rekao da će se pregovori sastojati iz tri dijela - prvo u uskom, a zatim u proširenom sastavu, nakon čega će uslijediti odvojene press-konferencije dvije strane

Vila u kojoj će biti održan sastanak. AFP

A. J.

15.6.2021

Pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov objavio je da će samit predsjednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena (Joe Biden), početi danas u 13 sati po srednjeevropskom vremenu u vili la Granž u Ženevi.

Putina će u vili La Granž dočekati predsjednik Švicarske, a zatim će doći Bajden, prenose RIA novosti.

Slijedi tradicionalno zajedničko fotografiranje i obraćanje predsjednika Švicarske, nakon čega će predsjednici Rusije i SAD preći u biblioteku.

Ušakov je rekao da će se pregovori sastojati iz tri dijela - prvo u uskom, a zatim u proširenom sastavu, nakon čega će uslijediti odvojene press-konferencije dvije strane.

Tokom razgovora u užem sastavu Putina će pratiti ministar šef diplomatije Sergej Lavrov, a Bajdena američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony).


Putin i Bajden: Čelnici dvije najveće svjetske sile. AFP

Ušakov je rekao da ne zna da li će dvojica predsjednika željeti da se povuku u stranu i da razgovaraju oči u oči i dodao da to zavisi od njih dvojice.


Osim Ušakova i Lavrovova, u ruskoj delegaciji će biti i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, načelnik generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov i zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov.


Poslije samita Putin će se sastati sa švicarskim kolegom, nakon čega će se vratiti u Rusiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.