OGLASIO SE

Putin odgovorio Bajdenu: On je za Rusiju bolji predsjednik

Spremni smo raditi s bilo kojim predsjednikom, rekao je Putin

Vladimir Putin. Anadolija

H. J. I.

23.2.2024

Komentar američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Bidena) nije zasmetao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Američki predsjednik izrekao je frazu “ludi ku***n sin” kada je govorio o globalnim prijetnjama uključujući “onog tipa Putina i druge”, rizik od nuklearnog sukoba i egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu od klimatskih promjena.

Sarkastičan osmjeh

Kad su ga upitali o Bajdenovom komentaru na ruskoj državnoj televiziji, Vladimir Putin se sarkastično nasmijao, ugrizao za usnu i oborio pogled.

- Spremni smo raditi s bilo kojim predsjednikom. No vjerujem da je za Rusiju Bajden bolji predsjednik, a sudeći po onome što je upravo rekao, potpuno sam u pravu - rekao je Putin smijući se.

Putin (71) je rekao da su njegovi prethodni komentari da Rusija njega preferira kao kandidata izazvali Bajdenovu “odgovarajuću reakciju.”

- Nije baš da može reći meni, "Volodja, hvala ti, bravo, puno si mi pomogao", rekao je Putin. 

- Pitali ste me koji je bolji za nas. Rekao sam to tada, a i dalje mislim da to mogu ponoviti: Bajden.

"Carstvo zla"

Nikad ranije nije aktualni američki predsjednik upotrijebio tako uvredljive riječi u javnosti da opiše aktualnog šefa Kremlja. Američki predsjednik Ronald Regan (Reagan) uvrijedio je Kremlj 1983. nazvavši Sovjetski savez “carstvom zla”, iako su lične uvrede protiv čelnika bile rijetke u hladnoratovsko doba.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je ranije u četvrtak rekao da “upotreba takvog rječnika predsjednika SAD-a protiv drugog šefa države teško da će povrijediti našeg predsjednika”.

- Ali takav govor srozava osobu koja ga koristi - poručio je.

Peskov nadalje sugerira da je Bajden pokušao izigravati “holivudskog kauboja”, ali da, iskreno govoreći, ne misli da je to moguće.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla da bi se Bajden, kada sljedeći put upotrijebi frazu “ludi ku***n sin”, trebao sjetiti da Amerikanci tu frazu dovode u vezu s njegovim sinom, Hanterom Bajdenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.