SASTANAK U BRISELU

SAD i EU postigle sporazum o subvencioniranju "Airbusa" i "Boeinga"

Trgovački spor naglo se intenzivirao pod Trampovom administracijom

Ukinute carine na evropski izvoz. Ilustracija

A. J. / Fena

15.6.2021

Sjedinjene Države i Evropska unija postigle su u utorak dogovor o okončanju spora oko subvencija suparničkim proizvođačima aviona "Boeingu" i "Airbusu" i ukidanju milijardi dolara kaznenih carina, rekao je američki trgovinski izaslanik.


Američka trgovinska predstavnica Keterin Tai (Katherine) rekla je da su se dvije strane postigle sporazum o ukidanju carina. Rekla je da bi se mogle ponovo primijeniti ako američke kompanije ne budu u stanju "pošteno se takmičiti" s onima u Evropi.

- Sporazum rješava dugogodišnji zastoj u odnosima SAD i EU - rekla je Tai dok se predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) sastajao s čelnicima EU u Briselu.


- Umjesto da se sukobljavama s jednim od naših najbližih saveznika, konačno se okupljamo protiv zajedničke prijetnje - kazala je ona.


Trgovački spor naglo se intenzivirao pod Trampovom administracijom, podsjeća AP.


Sjedinjene Države uvele su carine na evropski izvoz u iznosu od 7,5 milijardi dolara 2019. godine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija donijela odluku da EU nije ispoštovala svoje odluke o subvencijama za Airbus, sa sjedištem u Francuskoj. EU je u novembru prošle godine uzvratila kaznama do četiri milijarde dolara nakon što je WTO presudio da su SAD dale ilegalne subvencije kompaniji Boeing sa sjedištem u Sijetlu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.